Hlavní obsah

Video ze Skotska, kde vykolejil vlak. Jde o nejhorší nehodu za 13 let

Osobní vlak vykolejil dopoledne nedaleko města Stonehaven. Při nehodě zahynuli tři lidé. Šest dalších lidí bylo odvezeno do nemocnice.Video: AP

 

Reklama

Při vykolejení vlaku zahynuli ve středu ve Skotsku tři lidé, informovaly světové agentury s odvoláním na britskou policii. Šest dalších lidí bylo odvezeno do nemocnice, ale jejich zranění nejsou vážná.

Článek

Osobní vlak vykolejil dopoledne 12. srpna nedaleko města Stonehaven. Podle některých informací je příčinou nehody sesuv půdy, úřady to ale zatím oficiálně nepotvrdily. V oblasti přes noc silně pršelo.

„Bohužel navzdory úsilí zdravotníků musíme potvrdit, že tři lidé byli přímo na místě prohlášeni za mrtvé,“ stojí v policejním hlášení. Jednou z obětí je podle všeho strojvedoucí, identifikace mrtvých zatím není u konce.

Britská dopravní policie na Twitteru uvedla, že oznámení o nehodě obdržela v 9:43 místního času. Podle stanice BBC vyrazily k vlaku tři desítky sanitek, vrtulník a hasiči. Na záběrech pořízených z dálky bylo vidět stoupající oblak kouře. Vykolejený vlak měl šest vagonů a vezl jen 12 lidí, šest cestujících a šest členů personálu, uvedla britská televizní stanice Sky News.

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová neštěstí označila za „mimořádně závažné“. Jak uvedla, nehoda se odehrála na velmi nepřístupném místě. Záchranáři se tak k vlaku jen obtížně dostávali.

Účast postiženým vyjádřil už i britský premiér Boris Johnson a ministr dopravy Grant Shapps.

Město Stonehaven leží na železnici, která spojuje Aberdeen s Edinburghem a Glasgowem. Agentura AP upozornila, že tragické železniční nehody jsou v Británii velmi vzácné. Naposledy si podle ní vykolejení vlaku lidský život vyžádalo v roce 2007.

Reklama

Související témata:

Doporučované