Hlavní obsah

Ve Skotsku zuří boj za svobodu projevu. Nový zákon vadí i Mr. Beanovi

Foto: Profimedia.cz

Britský herec Rowan Atkinson, který se proslavil rolí Mr. Beana.

Reklama

Skotská vláda představila kontroverzní zákon o trestných činech z nenávisti. Zatímco ministrům jde o ochranu obětí, kritici se bouří. Zákon je formulován nejasně a problémem mohou být i divadelní hry nebo díla, jako je Bible.

Článek

Skotská vládní strana SNP (Skotská národní strana) se vložila do letitého sporu v otázkách svobody projevu, když představila nový zákon o trestných činech z nenávisti (v angl. originále hate crimes) a veřejném pořádku. Cílem nové legislativy má být aktualizace přežité a „roztříštěné“ směsice zákonů, které se problematikou zabývají.

Nově by mělo být trestné především „vyvolávání nenávisti“ ve vztahu k nějaké menšině, kterou může definovat věk, zdravotní postižení, náboženství, sexuální identita nebo orientace a rasa či etnická příslušnost. Zákon je ale nejasný a pachatelům může hrozit až 7 let vězení.

Skotští ministři prosazují zákon s tím, že v poslední době dochází k vzestupu trestných činů z nenávisti a jejich obětem chybí ochrana. Jen v za poslední rok bylo v souvislosti s těmito delikty obviněno 3088 lidí.

Za úctyhodnou snahou o ochranu obětí se však skrývá vágně formulovaný zákon, který je problematický především ve své druhé části. Ta stanoví přestupky za „vyvolávání či rozdmýchávání nenávisti“, které postihnou každého, kdo se chová nebo hovoří „ohrožujícím, hanlivým či urážlivým způsobem“.

Zákon navíc neřeší, jaký byl úmysl člověka, tedy zda dotyčný jednal se zlým záměrem. Pokud určité chování nebo obsah vyvolává nenávist vůči menšinám, mělo by být podle legislativy přestupkem, a to nehledě na jeho kontext.

Lidé by pak mohli volat policii třeba na herce, který hraje v divadelní hře rasistu. Divadelním hrám a veřejným představením se věnuje celá sekce zákona, která specifikuje možné provinění herců a režisérů. Ti mohou být stíháni, pokud jejich vystoupení shledá příslušník nějaké menšiny urážlivým.

Legislativa by pak mohla neblaze dopadnout i na tak legendární hry, jako je komedie Williama Shakespeara Kupec benátský, kde židovského lichváře Shylocka uráží křesťanští kupci. Fanoušci Harryho Pottera se zase obávají o budoucnost jeho autorky J. K. Rowlingové, která v poslední době rozvířila debatu o právech trans osob, a milovníci komedie možná přijdou o vtipy na téma „Angličan, Ir a Skot vejdou do baru“.

Přísným pravidlům by se neměli vyhnout ani komici, kteří dlouhodobě posouvají hranice svobodného projevu. Svůj nesouhlas už dal najevo i Rowan Atkinson, herec, komik a představitel legrační postavy Mr. Beana, který spolu s dalšími dvaceti umělci podepsal dopis na protest proti chystanému zákonu.

Skupina má obavu hlavně z výše trestu, zákon hovoří až o sedmi letech vězení. V dopise napsaném skotskou společností humanistů (HSS) stojí: „Zákon stanoví přestupek, aniž by zkoumal záměr jednajícího. Stačí jen slova, jednání nebo umělecké dílo.Tento trestný čin se může dokonce vztahovat na držení materiálů vyrobených někým jiným, jelikož by jejich sdílení mohlo vyvolat nenávist. Neúmyslné důsledky tohoto dobře míněného zákona riskují, že potlačí svobodu projevu a schopnost artikulovat nebo kritizovat náboženské a jiné přesvědčení.“

Bod držení problematického materiálu, který zmiňují skotští humanisté, dělá vrásky katolickým kněžím, podle nichž by pak mohlo vadit i vlastnictví bible. Odkazují třeba na 3. knihu Mojžíšovu neboli Leviticus, kde se píše: „Kdokoli by obcoval s mužem jako se ženou, oba spáchali ohavnost. Musejí zemřít – jejich krev ať padne na ně,“ což může urážet členy gay komunity.

Kvůli narůstající kritice se k zákonu vyjádřili i vládní představitelé. Skotský ministr spravedlnosti Humza Yousaf uvedl, že zákon „nepodrývá svobodu projevu, ale spíše ji chrání“, což je vzhledem k možnosti sedmiletého pobytu za mřížemi poněkud úsměvné.

Yousaf také prohlásil, že svoboda projevu není vždy výslovným právem. „Nesouhlasíme s tím, že si lidé v rozhovorech mohou dělat legraci ze znásilňování žen nebo dětských únosů. Prostě nepřijímáme fakt, že je svoboda projevu zcela neomezená,“ řekl v rozhovoru s BBC. K vágní formulaci zákonu se ale nevyjádřil.

Zákon vadí i policii, která by ho měla v budoucnu vymáhat. Skotská policie definuje zločiny z nenávisti na základě vnímání „oběti“. Skotská federace policistů, která zastupuje 98 procent z nich, proto varovala před jeho dvojznačností. „Policejní kontrola toho, co si lidé myslí nebo cítí, by mohla vést k tomu, že to budou policisté, kdo určí hranice svobody projevy a tím zničí legitimitu policejní práce,“ uvedla organizace.

Federace také uvedla, že nový zákon je „příliš neurčitý, může výrazně zatížit pracující policisty a jeho načasování uprostřed pandemie je přinejmenším nešťastné“.

Zákon je teprve v první připomínkové fázi a parlamentní výbory mají čas se k němu vyjádřit do 18. prosince 2020. Zákonodárci pak budou hlasovat o tom, zda postoupí do druhé fáze.

Pro Skotskou národní stranu (SNP) nejde zdaleka o první kontroverzní legislativu. V minulosti se snažila prosadit návrh zákona, který měl zavést státní dohled nad každým dítětem v zemi už od chvíle jeho narození. Dítěti by podle něj byla přidělena „pověřená osoba“, která by na něj dohlížela. Vybrané osoby měli být zdravotníci nebo sociální pracovníci, kteří by dohlíželi na to, zda dítěti někdo neubližuje a zda se mu v životě daří. Zákon nakonec zrušil skotský nejvyšší soud.

Pod vedením skotské premiérky Nicoly Sturgeonové proběhl také pokus o regulaci stravovacích návyků. Zákonodárci navrhli třeba zákaz akce jedné pizzy zdarma ke dvěma zakoupeným nebo stanovení minimálních cen levných alkoholických nápojů.

Reklama

Doporučované