Hlavní obsah

Ve Slaném pokračuje obnova parku Benar, otevře se na jaře 2022

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Ve Slaném pokračuje obnova prvorepublikového parku Benar, lidem se otevře na jaře příštího roku.

Článek

Práce, které začaly už loni, zkomplikovalo to, že dodavatelská firma neměla dostatek pracovníků, uvedla na dotaz ČTK mluvčí slánské radnice Markéta Růtová.

První etapa už měla být dokončená, ale práce na ní stále pokračují. „Realizační firma nemá dostatečné personální kapacity, a tím dochází ke zpoždění,“ informovala Růtová. Město už ale má podepsanou smlouvu o dílo na druhou etapu zahrnující zahradnické, restaurátorské a stavební práce. V parku město postupně nechává upravit terén, vysadit keře a stromy, vzniknou nové mlatové cesty a přibudou lavičky.

Původně vedení města plánovalo otevření parku pro veřejnost už letos. „Než abychom otevření udělali na podzim a nebylo vše hotovo, raději počkáme do jara, i s ohledem na komplikace s podzemní vodou, které nás v parku provází od počátku revitalizace. Zvažujeme pouze organizaci dne otevřených dveří, při kterém bychom ukázali, co vše je již hotovo, a seznámili veřejnost s dalším plánem,“ doplnila mluvčí.

Město do obnovy parku, který vznikl podle návrhu architekta Josefa Kumpána (1885-1961), investuje více než 20 milionů korun. Město zanedbaný park i památkově chráněný zámeček získalo zadarmo od investora, jenž poblíž chystá výstavbu. O opravě zámečku a jeho využití bude město ještě rozhodovat. Kumpán projektoval například i parky u lánského či zbraslavského zámku a Růžový sad na pražském Petříně.

Reklama

Doporučované