Hlavní obsah

Ve Šlapanicích otevřeli novou knihovnu, ve staré bude školka

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Vedení Šlapanic na Brněnsku dnes otevřelo novou knihovnu, kterou postavilo za 50 milionů korun z vlastního rozpočtu.

Článek

„Stará knihovna na náměstí už přestala vyhovovat a jelikož ve stejné budově sídlí mateřská škola, využije tento prostor pro svoje potřeby,“ řekla při otevření mluvčí města Anna Mrázová.

Šlapanice mají 7500 obyvatel, ale jsou spádovou obcí pro poměrně velké okolí a především zdejší základní škola slouží velkému počtu žáků ze sousedních obcí. Ti tak budou mít nyní možnost chodit si půjčovat knihy do nové knihovny v Riegrově ulici v městském parku. Nová knihovna je prostornější a součástí stavby je i společenský sál, kde se mohou konat různé akce. Již od července v budově funguje i kavárna a restaurace, takže se knihovna může stát místem setkávání.

Město knihovnu postavilo za pouhých deset měsíců na místě, kde dříve stávala jiná budova a kterou bylo potřeba strhnout. Lidé si nemohli půjčovat knihy tři měsíce, protože bylo potřeba knihovnu přestěhovat.

Na otevření dorazila s autorským čtením i Bára Klárová, která je držitelkou ocenění Magnesia Litera za tvorbu pro děti a mládež a která se věnuje i televizní tvorbě pro děti.

Reklama

Související témata:

Doporučované