Hlavní obsah

Ve Slavičíně vznikne od března chráněné bydlení

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ve Slavičíně na Zlínsku vznikne od března chráněné bydlení pro devět klientů se zdravotním postižením. Vznik pobytové sociální služby schválili radní Zlínského kraje.

Článek

„Přestěhují se tam klienti z domovů pro lidi se zdravotním postižením v Uherském Brodě a ve Chvalčově,“ informovala Helena Mráčková z odboru kanceláře hejtmana.

„Služba chráněné bydlení je poskytována lidem, kteří mají sníženou soběstačnost kvůli zdravotnímu postižení nebo chronickému onemocnění a jejich situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby. Chráněné bydlení je určeno pro ty, kdo nejsou plně odkázáni na pomoc jiné osoby včetně čtyřiadvacetihodinové podpory v ústavním zařízení, ale naopak nejsou natolik soběstační, aby mohli fungovat zcela samostatně. Tato forma bydlení jim umožňuje žít běžným způsobem života s potřebnou mírou pomoci, bez níž se neobejdou,“ uvedla náměstkyně hejtmana Hana Ančincová.

Chráněné bydlení ve Slavičíně bude v pronajatých prostorách v domě se třemi nadzemními podlažími, v každém bude vždy jedna domácnost. V přízemí je zázemí pro personál, k domu patří i zahrada. Nájemní smlouva bude uzavřena s vlastníky rodinného domu na deset let.

Chráněné bydlení bude začleněné do Centra bydlení pro osoby se zdravotním postižením Uherský Brod spadajícího pod krajskou příspěvkovou organizaci Sociální služby Uherské Hradiště. Vznik služby je v souladu s plánem rozvoje sociálních služeb v kraji. Kraj již v předchozích letech postupně omezoval kapacity domovů pro zdravotně postižené, protože ubývalo lidí zcela odkázaných na tato zařízení. Současně otevíral chráněná bydlení pro klienty s menší nebo střední mírou podpory, kde se zvýšila jejich samostatnost.

Reklama

Doporučované