Hlavní obsah

Ve smlouvě byl dodatek, že musím odevzdat půlku platu, říká epileptik. Nemocní zřejmě přišli o stamiliony

Trojice obžalovaných podle obžaloby zneužila dotaci na zaměstnání tisícovky zdravotně postižených.Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

U Krajského soudu v Brně řeší případ, v němž trojice jednatelů holdingu Mandre čelí obžalobě z dotačního podvodu. U soudu v úterý vypovídali první svědci. Zdravotně postižení zaměstnanci firmě odevzdávali až polovinu výplaty. Na pochybné kurzy angličtiny nebo pronájem firemních notebooků.

Článek

Měl pomáhat potřebným. Holding Mandre v čele s podnikatelem Alešem Mokrým zaměstnával až tisíc zdravotně postižených lidí. Tři jednatelé teď čelí obžalobě z dotačního podvodu. Měli zpronevěřit 338 milionů korun. U Krajského soudu v Brně v úterý vypovídali první svědci.

Byl mezi nimi také Ivo Kapec. Od mládí trpí epilepsií. V roce 2008 mu jako invalidnímu důchodci přišla vhod nabídka od Mandre Group. Na počítači doma měl pomáhat s tvorbou mezinárodní databáze hotelů, restaurací, penzionů a dalších firem. Ve smlouvě měl slíbeno více než šest tisíc korun měsíčně. Jenže firma si z částky brala téměř polovinu na kurzy angličtiny. Kapec přitom anglicky uměl. „Jenže to byla podmínka, abych práci vůbec dostal,” sdělil svědek.

Jednatelé Aleš Mokrý, Veronika Veith a Ivor Ševčík podle obžaloby lákali dotace od Úřadu práce v letech 2008 až 2012. Se zaměstnanci uzavírali pracovní smlouvy, jenže jim dávali jen část platu.

Všichni vinu popírají. „Neexistuje žádný důkaz, že bychom k získání práce někoho nutili, aby absolvoval kurz angličtiny. Nikdy jsem neuvedl zkreslující údaj v žádosti o podporu, zaměstnávání probíhalo vždy v souladu se zákonem,” řekl už dříve u soudu Aleš Mokrý.

Soudkyně Dagmar Bordovská v případu vyslechne ještě další desítky svědků.

Reklama

Doporučované