Hlavní obsah

STAN se spojil s ČSSD a ve Sněmovně začíná boj o miliardy pro regiony

Foto: ČTK/Vostárek Josef, ČTK

Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Reklama

STAN s pomocí části ČSSD prosadil na jednání schůze Sněmovny body týkající se novel zákonů měnící rozpočtové určení daní, kraje by tak mohly získat alespoň část peněz, které jim odřekla vláda kvůli koronavirovým kompenzacím.

Článek

Ještě ráno měl pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) naplánovaný program ve svém kraji, ten se mu krátce před polednem naprosto změnil. A místo odpoledne v regionu narychlo zamířil do Prahy do Sněmovny obhajovat zákon, který má přihrát krajům přibližně 9 miliard korun navíc ze státního rozpočtu na opravu silnic.

Podle informací Seznam Zpráv mu totiž zavolali Starostové a nezávislí, jestli je schopen sehnat podporu poslanců ČSSD pro plán, jak napevno vrátit krajům a obcím alespoň nějaké peníze, které Sněmovna na žádost vlády minulý týden poslala na sanaci ztrát OSVČ vzniklých koronavirem. Obce a kraje kvůli vyplácení koronavirové pomoci ze sdílených daní přijdou podle odhadu Sdružení místních samospráv o 20 miliard korun.

Netolický byl úspěšný a díky osmi sociálně demokratickým hlasům návrh prošel a na sněmovní schůzi byla napevno zařazena trojice ve Sněmovně dosud zaparkovaných zákonů z dílny tří krajů - Pardubického, Libereckého a Zlínského.

„Jsem na cestě do Sněmovny. Podání návrhu zákona jsme schválili na zastupitelstvu již v prosinci minulého roku. Chtěli jsme systémové řešení. Stát nám vždy milostivě dá peníze na opravy silnic II. a III. tříd ve formě dotací a dopředu tedy nevíte, s čím můžete počítat,“ uvedl pro Seznam Zprávy v odpoledních hodinách Netolický.

Pardubičtí zastupitelé navrhují, aby stát nově posílal do krajských rozpočtů 8,92 procenta peněz, které vybere na spotřební a silniční dani, což je podle Netolického přibližně 9 miliard korun ročně.

Podobně narychlo měnil program jeho kolega z Libereckého kraje Martin Půta (SLK), který bude obhajovat návrh zákona z Libereckého kraje. Zlínský kraj bude místo hejtmana Jiřího Čunka na sněmovní půdě zastupovat poslanec Petr Gazdík (STAN).

Podle předsedy STAN Víta Rakušana pak může trojice krajských zákonů sloužit jako „velmi dobrý nosič další debaty o tom, aby se do regionů, do krajů, měst a obcí vrátily finanční prostředky, a to nejenom finanční prostředky, které umožní krajům a městům investice“.

Starostové pak přiznávají, že trojice návrhů je podobná. Pardubický návrh má ale podle opozice největší šanci projít dál do schvalovacího kolečka Sněmovny, protože jej předkládá právě sociálně demokratický hejtman.

O penězích pro kraje a obce se minulý týden strhla ve Sněmovně dlouhá vzrušená debata.

Místopředseda ČSSD Ondřej Veselý totiž navrhl k diskuzi bod „Kompenzace za snížení daňových příjmů obcí a krajů“, kterým chtěl docílit, aby problém, že regionální a obecní vlády přijdou o peníze, nebyl v budoucnosti opomenut. Návrh o jeden hlas neprošel. Předseda ČSSD Jan Hamáček, který hlasoval proti zařazení bodu, pak dostal vynadáno od ministryně financí Aleny Schillerové, že se socialisté nechovají jako koaliční partner.

Reklama

Doporučované