Hlavní obsah

Ve Sněmovně usedne rekordní počet žen. Části z nich pomohlo kroužkování

Foto: Gavenda Jaroslav, Seznam Zprávy

Voliči poslali do Sněmovny dosud nejvíce žen.

Reklama

Do Sněmovny se v letošních volbách dostalo dosud nejvíce žen – poprvé od vzniku České republiky budou tvořit čtvrtinu dolní komory parlamentu. Třinácti z nich přitom zásadně pomohly preferenční hlasy.

Článek

Ve volbách do Sněmovny uspělo celkem 50 žen, což je podle údajů Českého statistického úřadu dosud nejvíce. Zastoupení žen v posledních třech sněmovních volbách kolísalo. Zatímco v roce 2010 lidé zvolili 44 žen, což odpovídalo 22% zastoupení ve Sněmovně, o tři roky později jich ubylo a poměr poslankyň vůči poslancům se snížil na 19,5 procenta. V roce 2017 pak ženy opět tvořily Sněmovnu z 22 procent.

K 50 budoucím poslankyním by se měla přidat ještě Margita Balaštíková (ANO) ze Zlínského kraje, která je ve Sněmovně již dvě volební období a letos skončila jako první náhradnice. Současný hejtman a starosta Rožnova pod Radhoštěm Radim Holiš, jehož voliči vykroužkovali z posledního místa kandidátky na druhé, v pondělí oznámil, že se poslaneckého mandátu vzdá.

Většina žen se do Sněmovny dostala díky pořadí na kandidátce a počtu mandátů, které dané hnutí nebo koalice získaly. Nejvíce žen, celkem 20, usedne v Poslanecké sněmovně za hnutí ANO, dalších 13 za koalici Pirátů a Starostů a o jednu méně za koalici Spolu. Ženy z hnutí SPD pak získaly pět mandátů z celkových 20 poslaneckých míst, na které hnutí dosáhlo.

Třinácti budoucím poslankyním přitom zásadně pomohlo takzvané kroužkování. Nejvíce budoucích poslankyň oproti pořadí na kandidátních listinách zvolili voliči koalice Pirátů a Starostů. Kroužkování pomohlo deseti z celkových třinácti zvolených poslankyň.

Například v Moravskoslezském kraji se ze 14. místa na první dostala starostka obce Kunčice pod Ondřejníkem Michaela Šebelová (STAN). „Já jsem z toho úplně v šoku. Přemítá se mi v hlavě, jak se to mohlo stát. Nevedla jsem žádnou speciální kampaň. Možná mě lidé v kraji znají. Nedokážu si to vysvětlit, jsem z toho překvapená,“ uvedla po volbách pro Seznam Zprávy Šebelová.

O poznání méně žen dosáhlo díky preferenčním hlasům na poslanecký mandát z řad koalice Spolu: Pouze dvěma ženám pomohly změnit původní pořadí. Z kandidátek hnutí ANO pak díky kroužkům postoupila pouze jedna žena – Renata Oulehlová z Karlovarského kraje, v pořadí však „přeskočila“ kolegyni Věru Procházkovou, která obhajovala poslanecký mandát.

Zakroužkuj ženu

Letos navíc ke kroužkování kandidátů vyzývalo několik kampaní. Jedna z nich s názvem Zakroužkuj ženu vybízela přímo k udělení preferenčních hlasů ženám, aby se jejich podíl ve Sněmovně zvýšil. Podle této občanské iniciativy „větší podíl žen ve Sněmovně znamená rozhodování, které lépe zohledňuje potřeby všech“, protože ženy a muži mají různé životní zkušenosti.

„Není to tak, že by ženy v politice nebyly. Jsou, ale je jich málo a na kandidátkách zůstávají občas na nevolitelných pozicích – v první čtyřce se objevují zpravidla více muži. Přitom to často nevypovídá nic o jejich kvalitě, jako spíš o konexích v převážně mužském světě. Volební zákon nám umožňuje dostat je do Sněmovny právě pomocí preferenčních hlasů,“ uvedla v tiskové zprávě spoluzakladatelka iniciativy Johanna Nejedlová.

Reklama

Doporučované