Hlavní obsah

Ve Španělsku 50 stupňů, Balt se změnil ve Středomoří, v Labi sucho odhalilo munici z války

Podívejte se, jak vlna veder mění Evropu.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Vlna veder v Evropě nepolevuje. Ve Španělsku se čeká překonání absolutního evropského teplotního rekordu, u Baltu je jako ve Středomoří.

Článek

Na mnoha místech by se dnes rtuť teploměrů mohla opět vyšplhat až ke 36 stupňům Celsia. Kvůli mimořádně nízkému stavu vody se v korytu Labe objevuje munice z druhé světové války, informovala agentura DPA. Teplota vody v Baltu na severovýchodě Německa je srovnatelná se Středomořím.

Absolutní rekord může padnout

Dosavadní nejvyšší teplota naměřené v Evropě je 48 stupňů Celsia z července 1977 z Atén. Předpověď pro Španělsko na víkend hovoří o 50 stupních. Pyrenejský poloostrov ohřívá horký vítr vanoucí z Afriky.

Nejvyšší teploty dnes naměří na dolním toku řeky Rýn a ve středním Německu v širším okolí Frankfurtu nad Mohanem. Bavorsko by mohly v pozdních odpoledních hodinách zasáhnout bouřky s vydatným deštěm. Sever a západ země ale zůstane nadále bez srážek. Ochlazení němečtí meteorologové v následujících dnech neočekávají. Překonání letošního teplotního rekordu, který s 39,5 stupni Celsia naměřili v úterý v Bernburgu ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko, ale také nečekají.

Ve středu byla nejteplejšími místy v Německu města v okolí českých hranic: bavorské Řezno (Regensburg) s 37,9 a saská Hoyerswerda s 36,8 stupně.

Labe: Sucho odhalilo munici z války

Kvůli suchu je na mimořádně nízké úrovni hladina Labe. Například v Magdeburku je jen několik centimetrů nad historickým minimem z roku 1934. Postižena je tím už několik dní lodní doprava, jen s omezeními fungují například oblíbené výletní lodě v Drážďanech. Pokles hladiny Labe odhalil na řadě míst nevybuchlou munici z druhé světové války. Například v Sasku-Anhaltsku úřady hlásí nález granátů a min na pěti místech. Výbušniny nacházejí lidé také na březích Labe v Sasku.

Ryby už by měly být teoreticky mrtvé

Radost mohou mít z aktuálního počasí turisté, kteří se letos rozhodli strávit letní dovolenou místo u Středozemního moře u Baltu. Teplota vody u německého pobřeží mezi městem Lübeck a dánskou hranicí se podle agentury DPA pohybuje mezi 23 a 25 stupni Celsia. Pro srovnání: na francouzském Azurovém pobřeží je v současnosti teplota vody kolem 27 stupňů.

Stále teplejší voda v řekách začíná vadit rybám, které by mohly začít hynout. Na horním toku Rýna u německo-švýcarské hranice dnes naměřili teplotu vody 27,4 stupně Celsia. Hranice 27 stupňů je přitom pro zde žijící lipany či pstruhy považována za smrtelnou. „Podle literatury by musely ryby už nyní hromadně hynout,” řekl DPA zástupce švýcarského rybářského svazu Samuel Gründler. Zatím podle něj ale lidé nacházejí na březích jen jednotlivé uhynulé kusy.

Pyreneje: o víkendu až 50 stupňů 

Teploty na Pyrenejském poloostrově se mohou o nadcházejícím víkendu přiblížit k 50 stupňům a prolomit tak dosavadní rekord v Evropě, uvedla agentura ANSA s odvoláním na meteorology. Ti zároveň varovali před lesními požáry a zdravotními riziky, kterými je horké počasí zejména pro seniory a děti.

Meteorolog Petr Dvořák o tom, co se děje s počasím:

Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

Jak uvedl meteorolog Tyler Roys z internetové stránky AccuWeather, „mezi pátkem a nedělí mohou teploty v jihozápadním Španělsku a na jihu Portugalska vystoupat na 49 stupňů”. Jestliže se tato předpověď potvrdí, půjde o nejvýznamnější vlnu veder za posledních 41 let. Dosavadní rekord byl zaznamenán v červenci roku 1977, kdy bylo v Aténách naměřeno 48 stupňů.

Vysoké teploty hlásí zejména Portugalsko a Španělsko, na vině je horký vzduch, který se přesouvá z Afriky dále na sever. Podle předpovědí by mělo být dnes v portugalském městě Évora, které leží 130 kilometrů východně od Lisabonu, až 44 stupňů. Podobná teplota se očekává i ve španělské provincii Badajoz.

Reklama

Doporučované