Hlavní obsah

Ve Španělsku policie zabavila šest tun kokainu, zátah nemá obdoby

Šest tun kokainu za 210 milionů eur zadrželi španělští policisté v přístavu AlgecirasVideo: AP

 

Reklama

Španělsko má za sebou velký kokainový zátah. Šest tun drogy nalezli policisté ukrytých mezi paletami banánů dovážených z Kolumbie. Hodnota nákladu se odhaduje až na 210 milionů eur. Policie už zadržela tři pachatele.

Článek

Španělští policisté nalezli v nákladní lodi, která připlula do španělského přístavu Algeciras, šest tun kokainu. Droga byla ukrytá v kontejneru mezi exotickým ovocem. Do Španělska je dováženo na pravidelné trase z kolumbijského Medellínu. Odhadnutá pouliční cena zboží se pohybuje kolem 210 milionů eur.

Policie ihned zatkla španělského šéfa společnosti, která vlastnila inkriminovaný kontejner. Zadržení jsou i jeho pravděpodobní komplici honduraské a portugalské národnosti. Další dva podezřelé policie v souvislosti s případem stále prověřuje.

Kontejner měl být původně doručen na letiště El Prat, jižně od Barcelony. Úzké vztahy Španělska s jeho bývalými koloniemi v Latinské Americe představují pro jihoamerické distributory drog hlavní vstupní bránu na evropský trh.

V zemi jde o největší zabavení této zakázané látky za posledních 18 let a zároveň se jedná o jeden z největších drogových zátahů v Evropě vůbec. Nalezení nákladu překonává jen akce z roku 1999. Tehdy španělské úřady objevily, taktéž v přístavu, více než 7 a půl tuny kokainu.

Podívejte se na reportáž Martina Jonáše, který mapoval drogy a kriminalitu v Německu.Video: Martin Jonáš

Reklama

Doporučované