Hlavní obsah

Ve Spartě to nebylo o trenérovi, všichni musí respektovat pravidla, říká nejdražší hráč ligy Stanciu

Rumun Nicolae Stanciu se zatím Spartě vyplácí. Po 19 soutěžních zápasech má bilanci sedmi branek a sedmi asistencí.Video: David Janeczek

 

Reklama

Nicolae Stanciu posílil pražskou Spartu teprve na začátku letošního roku, ale po konci kariéry Davida Lafaty se stal po půl roce zástupcem kapitána Letenských. Takže pokud není Josef Šural na hřišti, Stanciu nosí kapitánskou pásku.

Článek

Nejdražší hráč ligy Nicolae Stanciu se zatím Spartě vyplácí, protože v 19 soutěžních zápasech zaznamenal sedm branek a stejný počet asistencí. V rozhovoru pro Seznam se rumunský reprezentant rozpovídal o svých začátcích, cílech, ale třeba i o aktuální situaci ve Spartě.

„Fotbal v organizovaném klubu jsem začal až v 11 letech, do té doby jsem hrál fotbal pouze s dětmi na ulici,“ vzpomíná Stanciu, který jen o čtyři roky později hrál dospělý profesionální fotbal ve druhé rumunské lize.

První kontakt s českým fotbalem zažil Stanciu v roce 2011, kdy se na domácím mistrovství Evropy do 19 let postavil ve skupině právě českému týmu. „Pamatuji si na Koubka v brance, protože jsem mu dal ve vzájemném zápase gól. Vzpomínám na si na Přikryla, Jánoše a samozřejmě na Krejčího.“

Dnes pětadvacetiletý Stanciu posílil Spartu v zimě, kdy přišel z belgického Anderlechtu Brusel. „Když se ozvala Sparta a viděl jsem, že o mě mají velký zájem, tak jsem už nebral nabídky dalších klubů vážně,“ vzpomíná zástupce kapitána Letenských.

Rumunský reprezentant má ve své sbírce rumunský i belgický titul. „Nyní bych chtěl vyhrát i českou ligu, ale vím, že je to velmi těžká soutěž, protože Slavia a Plzeň jsou na tom v posledních letech velmi dobře,“ pokračuje Stanciu.

Za půl roku v nejúspěšnějším českém klubu zažil Stanciu už tři trenéry. Ihned po příchodu Itala Andrey Stramaccioniho, poté Pavla Hapala a nakonec Zdeňka Ščasného.

„Není to jen o trenérovi. Je dobré, když jsou v týmu nějaká pravidla. Pokud tým nerespektuje a neposlouchá, co říká trenér, tak není možné, aby měl dobré výsledky,“ odpověděl bývalý fotbalista Bukurešti na otázku, zda současná Sparta nepotřebuje přísnějšího trenéra.

V rozhovoru se podívejte třeba i na to, jaký má Stanciu vztah se sparťanskými Ultras, a zda věří, že Sparta může v nadcházejících letech prorazit v pohárové Evropě podobně jako v sezoně 2015/2016, kdy Letenští došli až do čtvrtfinále Evropské ligy.

Reklama

Doporučované