Hlavní obsah

Ve Spojených arabských emirátech byl omilostněn student odsouzený na doživotí za špionáž

Matthew Hedges byl zproštěn doživotního trestu v SAE.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Doktorand univerzity v Durhamu Matthew Hedges byl po sérii žádostí o milost soudem v SAE omilostněn a zproštěn trestu. Odsouzen byl 21. listopadu poté, co byl shledán vinným ze špionáže.

Článek

Jedenatřicetiletý student specializující se na arabské jaro byl v Dubaji zatčen 5. května, od té doby pobýval ve vazbě. Vyšetřovatelé a úřady Emirátů jej shledali vinným z rešerše informací pro britské tajné služby namísto pro osobní studium, jak tvrdil.

Úřady Spojeného království požadovaly přehodnocení rozsudku, k jehož vynesení mělo dojít kontroverzním způsobem. Hedges prý byl donucen podepsat dokument o přiznání viny v arabštině, i když arabsky nehovoří. Celé konečné soudní slyšení navíc mělo trvat pouhých několik minut.

Manželka Matthewa Hedgese Daniela Tejada vytrvale bojovala za jeho propuštění, setkala se i s britským ministrem zahraničí Jeremym Huntem, aby jej urgovala o zvýšenou iniciativu za osvobození svého manžela.

Hunt o případu hovořil s velvyslancem SAE ve Velké Británii, který ho ujistil, že i zájmem Emirátů je nalezení přátelského řešení. I po udělení milosti ale tamní vyšetřovatelé nadále věří, že Hedges je vinen ze špionáže a pracuje pro tajné služby.

„Pan Hedges na území Spojených arabských emirátů užíval dvojí identity pro sběr citlivých informací. Jednou se identifikoval jako doktorand, potom jako byznysmen, někdy pak částečně doktorand a částečně byznysmen. Na 100 % je operativcem tajných služeb,“ stojí v prohlášení vlády SAE.

Reklama

Související témata:

Doporučované