Hlavní obsah

Ve Spojených státech hrozí epidemie spalniček, lékaři viní rodiče nenaočkovaných dětí

Na severozápadě USA hrozí epidemie spalniček.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle amerických lékařů stoupá na severozápadě USA počet pacientů, kteří mají spalničky. V lednu se tímto virem nakazilo asi 35 dětí mladších deseti let, u dalších jedenácti se nemoc podezřívá. V oblasti má očkování 78 % lidí, což je podle doktorů málo na to, aby mohli pacienty před nemocí ochránit. Z rozšíření nemoci viní rodiče, kteří nechtějí své děti nechat očkovat.

Článek

Zdravotníci na severozápadě Spojených států varují před vypuknutím spalniček a snaží se rozšíření nemoci zabránit. Podle nich stoupá počet nemocných, jelikož rodiče odmítají očkovat své děti, uvádí to zpravodajský server The Independent.

Jen od začátku ledna lékaři diagnostikovali 35 dětí nakažených tímto virem v oblastech států Oregon a Washington. V dalších 11 případech mají na spalničky podezření. Většina pacientů jsou děti mladší deseti let. Jedno z nich už muselo být hospitalizováno.

V okrese Clark County je očkováno 78 % lidí. Úřady tak varovaly, že zastavení viru spalniček znemožňuje právě nízký počet očkovaných osob v oblasti, která je epicentrem nemoci. Podle lékařů je uvedené procento očkovaných značně pod úrovní, která je potřebná k ochraně pacientů se slabší imunitou nebo dětí.

Doktor Alan Melnick, místní ředitel v oblasti veřejného zdraví, uvedl, že problém je částečně způsobený nepravdivou informací, která koluje po sociálních sítích. Podle té očkování může způsobit, že u dětí se objeví porucha, jakou je například autismus. „Stále to tam je, i přesto, že tvrzení, že očkování vede k autismu, bylo vyvráceno. Je to nesmysl,“ říká doktor.

Lékaři potvrdili, že 31 nakažených pacientů proti spalničkám očkováno nebylo, stav ostatních čtyř není znám.

Před zavedením očkování spalniček zemřelo každý rok v USA 400 až 500 nemocných, až 50 tisíc osob ročně bylo hospitalizováno a čtyřem tisícům lidí způsobila nemoc otoky mozku, které mohou vyústit až v hluchotu.

Očkování tohoto viru bylo v Americe povinné desítky let, nemoc byla v roce 2000 prohlášena na vymýcenou. Spalničky se nicméně i nadále objevují v zemích, jako je Afrika a Asie, a lidé je tak snadno mohou rozšířit. V roce 2018 se ve Spojených státech spalničkami nakazilo údajně asi 350 lidí.

Vládní studie podle informací serveru The Independent objevila, že počet dětí mladších dva roky, které nebyly očkovány, se od roku 2001 ztrojnásobil – z 0,3 procenta na 1,3 procenta.

Reklama

Doporučované