Hlavní obsah

Ve Spojených státech zemřelo další dítě z „karavany migrantů“

Ve Spojených státech zemřelo další dítě z „karavany migrantů“. Ilustrační foto.

Reklama

Osmiletý chlapec zemřel v noci na dnešek v nemocnici ve městě Alamogordo ve státě Nové Mexiko. Chlapec se svým otcem navštívil nemocnici v pondělí s tím, že je zřejmě nemocný.

Článek

Na jihu Spojených států zemřel v nemocnici osmiletý chlapec z Guatemaly, jehož spolu s otcem zadržela americká pohraniční stráž po přechodu hranice z Mexika. Informoval o tom dnes americký úřad pro ochranu hranic. Tento měsíc jde již o druhé úmrtí dítěte z Guatemaly, které zadržely americké migrační úřady, uvedla agentura AP.

Karavana ze vzduchu. Třetí proud uprchlíků vyrazil ze Salvadoru na začátku listopadu.Video: Jan Marek, AP

Osmiletý chlapec zemřel v noci na dnešek v nemocnici ve městě Alamogordo ve státě Nové Mexiko. Chlapec se svým otcem navštívil nemocnici v pondělí s tím, že je zřejmě nemocný. Lékaři mu předepsali léky na nachlazení a horečku a z nemocnice ho propustili. Týž den večer tam byl chlapec hospitalizován a několik hodin nato zemřel. Příčinu smrti místní úřady neuvedly. O úmrtí byla informována i guatemalská vláda.

Agentura AP v této souvislosti připomněla, že 8. prosince zemřela v nemocnici v El Pasu ve státě Nové Mexiko sedmiletá holčička rovněž z Guatemaly. Stalo se tak dva dny poté, co ji a jejího otce spolu s dalšími migranty po nezákonném překročení americko-mexické hranice zadržela pohraniční stráž.

Dívka byla do nemocnice převezena kvůli tomu, že měla horečku a zvracela. Podle prvních informací byla dehydrovaná. Zatím ale není jasné, zda byla nemocná či zda k jejímu zdravotnímu stavu přispěla i dlouhá cesta, kterou s otcem absolvovala z Guatemaly za lepším životem v USA. Předmětem vyšetřování je i to, zda mohly americké imigrační úřady smrti dívky zabránit. Její tělo bylo v neděli vráceno rodině v Guatemale, otec zůstal zatím v USA.

V mexických pohraničních městech Tijuana – které leží u amerického San Diega – a Ciudad Juárez – které je u amerického El Pasa – teď pobývá několik tisíc migrantů. V posledních třech měsících tam dorazili zejména z Hondurasu, ale také z Guatemaly a Salvadoru. Z těchto zemí utíkají před chudobou a kriminalitou, aby žádali o azyl v USA.

Reklama

Doporučované