Hlavní obsah

Demokracie, cigarety a GDPR. Podívejte se na novoroční poselství Vondráčka a Kubery

Novoroční projev předsedy Senátu Jaroslava Kubery.Video: ČTK

 

Reklama

Zatímco předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) ve svém projevu vyzdvihoval skvělý stav, ve kterém se Česko nachází, předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) varoval před přílišnými regulacemi a ztrátou svobody.

Článek

Dobré výsledky české ekonomiky, minimální nezaměstnanost i růst mezd a penzí jsou zásluhou milionů pilných občanů. Česká republika má ve světě dobrý obraz a hodnotí ji tam lépe než lidé v tuzemsku, řekl Vondráček ve svém novoročním projevu.

„Nebudu opakovat žádná čísla. Řeknu jen, že naší zemi se daří, máme minimální nezaměstnanost, roste ekonomika, mzdy i penze a státní rozpočet díky dobrým daňovým příjmům může plnit potřeby a přání voličů, aniž bychom se nebezpečně zadlužovali. Toto je vaše zásluha. Zásluha milionů pilných a šikovných českých lidí. Jsme úspěšní, jen to často ani nevíme nebo neříkáme,“ prohlásil Vondráček.

Novoroční projev předsedy poslanecké sněmovny Radka VondráčkaVideo: ČTK

V projevu se Vondráček věnoval také demokracii a dialogu. Uvedl, že ho mrzí, když v politické debatě zaznívají osobní argumenty a dává se přednost pomstě před dialogem. „Situace u nás určitě není tak zlá jako za časů občanské války v USA, ale nelze nevidět, že společnost je rozdělená na dvě poloviny a že mezi těmito dvěma polovinami je dost zlé krve,“ řekl v projevu.

Vyzval proto k „odzbrojení“ ve verbálních projevech a zároveň prohlásil, že jako předseda Sněmovny bude více bojovat za respekt a úctu mezi poslanci.

K větším projevům slušnosti vyzval i předseda Senátu Kubera, který k občanům promluvil ještě před Vondráčkem. „Chovejme se k ostatním lidem tak, jak bychom chtěli, aby se oni chovali k nám. Hledejme to, co nás spojuje, i když je to někdy těžké. Žijme podle hesla ‚žít a nechat žít’ a s vědomím, že slušnost není slabost,“ řekl předseda horní komory.

Zároveň se pozastavil nad přílišnými regulacemi a zasahováním státu do obyvatel. Jako příklad uvedl zákaz kouření v restauracích a barech nebo zákaz konzumace malého množství alkoholu před jízdou na kole.

Režim, který takto reguluje každodenní život občanů, podle Kubery nahrává lidem, kteří by byli nejraději, aby žil jejich život někdo za ně a oni by ho zpovzdálí jen pozorovali. Varoval ale před ztrátou svobody.

Kubera v projevu zkritizoval i nová unijní pravidla ochrany soukromí (GDPR) nebo trend smazávat rozdíly mezi mužem a ženou.

Novoroční projevy předsedů obou parlamentních komor jsou relativní novinkou. Novoroční slova případně pronášeli prezidenti. Poslední novoroční prezidentský projev měl v Česku roku 2013 Václav Klaus. Prezident Miloš Zeman přednesl své tradiční vánoční poselství už 26. prosince.

Reklama

Doporučované