Hlavní obsah

Ve správný čas na správném místě. Nový startup udává nevyužité vakcíny

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Zatímco Česko řeší nedostatek vakcín proti covidu, v USA je to jinak. Podnikatel Cyrus Massoumi přišel na to, jak vyřešit problém nevyužitých dávek. A postavil na tom svůj startup.

Článek

V boji proti nevyužitým vakcínám, pro které zrovna nedorazil objednaný pacient, vznikla platforma. Ta se snaží co nejefektivněji snížit počet vakcín, které by kvůli tomu, že pacient nedorazil na svůj termín, skončily v koši.

Web tak funguje jako forma výstražného systému, který eviduje už rozmrazené vakcíny proti koronaviru, které je obvykle nutné podat injekcí do šesti hodin od rozmrazení.

„Byli jsme znepokojeni skutečností, že spousta vakcín končí v této době nevyužitá,“ říká zakladatel startupu Cyrus Massoumi pro americký server The Verge.

Zároveň odhaduje, že se podle jejich statistik v USA na smluvené očkování nedostaví až 30 procent pacientů. Dávka očkování je už ale v rozmrazeném stavu a je nutné ji v příštích šesti hodinách využít, nebo vyhodit.

Aplikace nazvaná Dr. B je navržena tak, aby sloužila jako druh pohotovostního seznamu pro tyto situace a očkovacím centrům poskytovala snadný způsob, jak urychleně získat pacienty během několika hodin.

Podle aktuálních informací se do seznamu čekatelů zaregistrovalo už více než půl milionu lidí. Každý uvedl své PSČ a vyplnil verzi dotazníku svého státu.

Každý stát má přitom mírně odlišný systém, který určuje, kdo má nárok na očkování jako první. V New Yorku jsou například na první místě lidé starší 65 let nebo s komorbiditou (Pojem znamená přítomnost dalších onemocnění vyskytujících se současně s primárním onemocněním., pozn. redakce). Další úroveň zahrnuje zaměstnance obchodů s potravinami a další základní pracovníky.

15 minut na odpověď

Když poskytovateli zůstanou nějaké nevyužité dávky, Dr. B zašle účastníkům, kteří se pohybují poblíž vybrané lokality, zprávu na jejich telefon. Informuje je přitom postupně, podle preferencí tamního zdravotnického systému. Po odeslání SMS má účastník patnáct minut na potvrzení, že se může dostat k poskytovateli, poté dvě hodiny, než dorazí na místo, kde se nechá očkovat. V případě potvrzení a následném zrušení schůzky se pak uživatel dostává na konec celého seznamu.

Doktor B není na světě prvním projektem, jehož cílem je vytvořit pohotovostní seznam pro distribuci vakcín proti koronavirům, ale podle zahraničních médií se zdá, že se rychle stal na světě vůbec tím největším. Platforma je v současné době omezena pouze na Spojené státy, za poslední dva týdny jen tam ale web vzrostl o 200 tisíc uživatelů čekajících na svou dávku.

Plány startupu omezují poskytovatelé, kteří se v první řadě musí rozhodnout systém používat. Ale asi jako každý zakladatel startupu, Cyrus Massoumi se nebojí snít ve velkém a poznamenává, že nic nebrání tomu, aby systém, který se svým týmem vytvořil, nebyl později aplikován také na ještě nerozmrazené dávky nebo dokonce v jiných zemích, kde celý systém očkování probíhá pomaleji.

„Je to celosvětový problém, pandemický i časový plán, a to, co vytváříme, je globální řešení,“ řekl v závěru podnikatel.

Jak píše americký The Verge, více než 20 procent americké populace v současné době už dostalo alespoň jednu dávku vakcíny a prezident USA Joe Biden uvedl, že očekává, že vláda do konce května zajistí dostatek dávek pro každého dospělého v Americe.

Reklama

Doporučované