Hlavní obsah

Ve Starém Hrozenkově bude festival dětských souborů a skupin Folklorika Fest

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Ve Starém Hrozenkově na Uherskohradišťsku se od 20. do 22. srpna uskuteční první ročník festivalu dětských souborů a skupin Folklorika Fest.

Článek

Veřejnosti se představí desítky souborů z Čech, Moravy a Slovenska, každý den asi tři stovky účinkujících. Pořadatelem festivalu je síť Základních uměleckých škol Folklorika.

Na programu budou vystoupení dětí z tanečních a hudebních oborů, cimbálové muziky i sólistů a seskupení. „Program festivalu jsme skládali dva roky. První ročník festivalu byl plánovaný na minulý rok, bohužel ho zbrzdila pandemie. Získaný čas jsme věnovali o to větší přípravě, a proto můžeme divákům nabídnout opravdu bohaté dramaturgické obsazení,“ uvedl předseda správní rady Nadačního fondu Folklorika Tomáš Štefánek.

„Vedle dětských souborů a seskupení jsou na programu také Lipo, ATMO music, Verona, VUS Ondráš nebo cimbálová muzika Ciganski Diabli,“ uvedl Štefánek. Festivalu předchází týdenní soustředění, které má za cíl doladit programová čísla souborů a také nacvičit společná vystoupení. Doprovodný program nabídne taneční i hudební workshopy i pro veřejnost, jarmark regionálních řemesel, krojů, krojových součástí a módních doplňků inspirovaných lidovým uměním. Festival se uskuteční v přírodním amfiteátru Kopaničárských slavností. Vstup je zdarma.

Pořadatelé festivalu nestaví tradiční folklor do kontrastu s populární hudbou, naopak se snaží oba žánry propojit. „Nestavíme se do opozice technologiím nebo výdobytkům moderní doby – chceme dětem ukázat jejich kořeny a inspirovat je k tomu, aby se mohly přirozeně ztotožnit se zázemím, které je obklopuje. I proto jsme moc rádi, že naše pozvání přijala řada prvotřídních hudebních profesionálů,“ uvedl Štefánek.

Reklama

Související témata:

Doporučované