Hlavní obsah

Ve Starých Křečanech asi vznikne pietní místo u německých hrobů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na hřbitově ve Starých Křečanech na Děčínsku, kde nechala loni obec přesunout staré německé náhrobky do rohu areálu, zřejmě vznikne pietní místo k uctění památky zemřelých Němců.

Článek

Po odsunu se o hroby nikdo nestaral a obec chtěla udělat místo pro rozptylovou loučku. Firma, kterou si obec na přesun náhrobků najala, s nimi nenakládala opatrně. Některé zničila, část z nich se tak možná už zachránit nepodaří. Řada obrub hrobů, které se časem rozpadly, nechala obec zasypat. Někteří místní nakládání s hroby kritizovali, obec se proto domluvila se spolkem pro obnovu památek Omnium na jejich záchraně.

„Naším prvním krokem je vzhledem k tomu, jak hřbitov vypadá a čím si prošel v loňském roce, udělat pasportizaci hřbitova, to znamená projít všechny hroby, zaměřit je, zjistit stav a nějakým způsobem dát dohromady celkový přehled situace,“ uvedl Jakub Děd ze spolku Omnium. Cílem spolku je také zjistit, kolik hrobů zůstalo a kolik z nich bylo odstraněno. Podle Děda může rekonstrukce zbylých náhrobků stát až několik milionů korun.

K hřbitovu se zachoval pouze jeden dokument z 90. let, jenž je podle starosty obce Františka Moravce (hnutí Město Lidem) špatně čitelný. Vyplývá z něj však, že by se na hřbitově mělo nacházet cirka 300 hrobových míst. Německé hroby jsou často v tak dezolátním stavu, že z nich prakticky nic nezbylo. Monitoring hřbitova zabere Omniu asi deset dní. „Horší je zpracování dat, to si myslím, že bude zhruba měsíc, než to dáme dohromady,“ řekl Děd.

Správa hřbitova se při odstraňování náhrobků a zbytků rámů řídila zákonem o pohřebnictví, tomu je ale podle Děda nadřazena česko-německá smlouva z roku 1992 o spolupráci. Obě strany se zavázaly k ochraně náhrobků strany druhé. Děd řekl, že obci nic za porušení úmluvy nehrozí, neexistuje za to žádný postih.

Část hrobů se nechá podle slov Děda dožít. Jde zejména o ty, z nichž zbyly jen zbytky obrub bez náhrobků. Jednotlivé náhrobky se nechají očistit a zafixovat, aby nespadly. U náhrobků shromážděných v rohu hřbitova vznikne pietní místo s připomínkou původních německých obyvatel.

Obec chce hřbitov zrekonstruovat. Starosta uvedl, že radnice nyní shání dotaci na opravu jihovýchodní zdi. Oprava by měla začít už letos, potom by podle Moravce mohlo vzniknout pietní místo.

Reklama

Doporučované