Hlavní obsah

Ve stínu koronaviru. Jak žije Donbas v době pandemie?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Ve městech, kde je strach z epidemie umocněn ostřelováním, panuje nejasná situace kolem počtu nakažených. Tamní vláda se podle ukrajinských úřadů o epidemiologickou situaci nestará.

Článek

Na konci března lídři Doněcké a Luhanské lidové republiky oznámili první případy výskytu onemocnění covid-19 na území Donbasu. Ukrajinské ministerstvo pro otázky reintegrace dočasně okupovaných území zároveň informovalo o tom, že ruská okupační správa v některých oblastech Doněcké a Luhanské oblasti, stejně jako na Krymu, skrývá před místními obyvateli skutečnou situaci kolem koronaviru. Lékaři jsou tam nuceni podepisovat závazek nezveřejňovat informace o aktuálním počtu nakažených.

Podle informací ukrajinské ombudsmanky Ludmily Denisové přes 800 osob z Luhanské a Doněcké oblasti požádalo o lékařskou péči kvůli respiračním onemocněním. Více než 150 osob bylo hospitalizováno se zápalem plic. Na okupovaném území neprobíhá testování pacientů na koronavirus, uvedla Ludmila Denisová.

Na nedostatek testů v oblasti upozornil i ministr pro záležitosti dočasně okupovaných území Oleksij Reznikov. Ten rovněž poznamenal, že ve snaze skrýt skutečný počet nakažených jsou pacienti vedeni pod jinou diagnózou. Tamní vládu samozvaných republik DLR a LLR obvinil z „použití sovětských metod“. Ministryně zdravotnictví Doněcké lidové republiky Olga Dolgošapko však Reznikovova vyjádření zpochybnila a uvedla, že mají k dispozici dostatečné množství testů.

Již minulý týden na „obvyklou pneumonii“ v luhanské nemocnici zemřelo 9 lidí. Podle závěrů patologů oběti mají příznaky nemoci covid-19. Informovali o tom představitele ukrajinského ministerstva obrany. V oficiálním prohlášení se také uvádí, že místní úřady se snaží skrýt informaci o tom, že infekční oddělení nemocnic jsou přeplněná pacienty s horečkou a podezřením na nákazu novým koronavirem.

Ukrajina má v plánu obrátit se na mezinárodní organizace se žádostí o vyslání konvoje s humanitární pomocí na území Doněcké a Luhanské lidové republiky, aby pomohly v boji proti koronaviru. Podle Reznikovových slov ukrajinská vláda požádá o pomoc Mezinárodní výbor Červeného kříže pod záštitou OSN. Zdůraznil také, že ukrajinské úřady si nemohou dovolit nechat své občany na okupovaném území bez pomoci, proto se o ně budou i nadále starat.

Ani pandemie koronaviru nezastavila boje na Donbasu. Podle ukrajinského bezpečnostního experta Oleha Slobodjana ruské úřady v některých oblastech Doněcku a Luhansku používají izolaci pro politické účely. K neprůstřelným vestám bojovníků ukrajinské armády se přidaly další ochranné pomůcky, jako jsou roušky a dezinfekce. Těch ale není dostatek. V boji s koronavirem se armádě snaží pomoci dobrovolníci. Ukrajinská organizace Vrať se živý poslala na frontu více než tisíc testovacích sad. Kromě toho dobrovolníci nakupují ochranné obleky, roušky a dezinfekce.

21. března samozvané republiky na východní Ukrajině uzavřely své hranice. Přístup na území Doněcké a Luhanské oblasti byl tak odepřen i pozorovatelům Speciální monitorovací mise OBSE. Informovala o tom Evropská služba pro vnější činnost, která tento krok ze strany místní vlády kritizovala. Ministři zahraničí Německa a Francie uvedli, že proruští separatisté na Donbasu brání práci pozorovatelů OBSE pod rouškou pandemie. Podle jejích slov by pozorovatelé měli mít možnost se bezpečně a svobodně pohybovat po celé Ukrajině a „pandemie koronaviru by se neměla stát výmluvou k omezení svobody pohybu členů OBSE a jejich schopnosti plnit své úkoly“. EU také vyzvala Rusko, aby zajistilo volný průchod pozorovatelů přes demarkační linii.

Reklama

Doporučované