Hlavní obsah

Ve stínu olympiády to v českém sportu vře. Kvůli kontrole dopingu

Foto: ČTK

Nový šéf Antidopingového výboru Jiří Janák. Advokát s rozsáhlou historií zastupování sportovců v dopingových kauzách.

Reklama

Dosud sportovce v dopingových kauzách zastupoval, teď řídí výbor, který má naopak odhalování zakázaných látek na starosti. Kvůli novému šéfovi Jiřímu Janákovi vlivnou instituci opouštějí tři lidé.

Článek

Letní olympiáda v Tokiu skončila úspěchem české výpravy, na začátku února příštího roku pak má začít zimní olympiáda v Pekingu. Medailové úspěchy a příprava na další sportovní svátek překrývá fakt, že stěžejní národní instituce v boji s dopingem je v rozkladu.

Tři lidé z osmičlenného Antidopingového výboru dali výpověď. Protestují totiž proti rozhodnutí předsedy Národní sportovní agentury (NSA) Filipa Neussera. Ten odvolal dosavadní šéfku výboru Petru Volkovou. Na její místo obratem jmenoval Jiřího Janáka, sportovního advokáta, který sportovce podezřelé z užívání zakázaných látek ještě před pár měsíci zastupoval.

„Jednání trvalo asi pět minut a pak mě pan Neusser odvolal. Neslyšela jsem od něj konkrétní výhrady k mé práci ani žádnou kritiku k fungování výboru. Podle mě tu je snaha zamést pod koberec konkrétní dopingové kauzy a kontrolovat celý systém dopingového řízení,“ popisuje Petra Volková první a poslední setkání s novým šéfem Národní sportovní agentury.

Filip Neusser její slova o rychlém jednání potvrzuje. „Ano, důvody jsem jí neřekl, nicméně mám důkazy, které zatím nechci zveřejňovat, co všechno bylo v Antidopingovém výboru špatně,“ vysvětluje předseda NSA.

V den odvolání Petry Volkové vypsala Národní sportovní agentura nové výběrové řízení s šibeničním termínem. Zájemci měli pět dnů včetně víkendu (od úterý do neděle), aby se o místo ucházeli. „Jsem rád, že se mezi nimi našel Jiří Janák, jeden z nejlepších právníků na antidopingové právo,“ řekl Filip Neusser, když uváděl sedmatřicetiletého advokáta do funkce. „Koncepce, kterou mi představil, se mi líbila,“ objasnil svůj výběr v rozhovoru pro Seznam Zprávy. „Když jsem ale v jeho životopise viděl advokátní kancelář KŠD Legal, tak jsem si říkal, že to bude asi problém. Nicméně v této fázi chci zacelit díru v Antidopingovém výboru a vyřešit tu problematiku.“

Advokátní kancelář KŠD Legal totiž patří mezi jednu z nejvlivnějších v oblasti sportovního práva. Jiří Janák v ní pracoval přes osm let a byl podle svých slov účastníkem asi stovek disciplinárních řízení, kde převážně zastupoval sportovce obviněné z dopingu.

Činnost Antidopingového výboru

· Provádí dopingové kontroly při sportovních soutěžích i mimo ně a zajišťuje analýzy odebraných vzorků.

· Je účastníkem antidopingového řízení. Dozoruje, kontroluje a musí zasáhnout, pokud komise rozhodnou v rozporu s kodexem nebo příslušnými normami.

· Vydává Směrnici pro kontrolu a postih dopingu ve sportu, vydává Seznam zakázaných látek, léků a metod dopingu.

· Zastupuje ČR v mezinárodních antidopingových institucích.

„Učil jsem se od toho nejlepšího a nejzkušenějšího,“ řekl Seznam Zprávám o svém bývalém zaměstnavateli, jednateli KŠD Legal Janu Šťovíčkovi, který hájil například cyklistu Romana Kreuzigera, kajakáře Jana Štěrbu, atletku Anežku Drahotovou nebo parkurovou jezdkyni Sáru Vingrálkovou. „Ono to funguje tak, že všichni, co mají doping, jdou automaticky za Janem Šťovíčkem, protože vědí, že on v tom umí chodit,“ popsal výsadní postavení advokátní kanceláře nový šéf Antidopingového výboru.

V tom, co Jiří Janák vykresluje jako přednost, viděli lidé z Antidopingového výboru problém a rozhodli se kvůli tomu odejít.

„Jiří Janák ještě před chvílí hájil sportovce podezřelé z dopingu a nyní by měl tyto kauzy nezávisle kontrolovat, dozorovat a řídit? Jeho jmenování jde proti smyslu Antidopingového výboru, který musí být nezávislý a nestranný,“ myslí si David Schwarz, jenž měl na starosti systém ADAMS, kam sportovci zapisují data týkající se jejich míst pobytu pro mimosoutěžní kontroly.

Štěpánce Šmejkalové, která odešla z oddělení kontrolního testování, vadilo právě jeho působení v advokátní kanceláři KŠD Legal. Informace, kterými šéf Antidopingového výboru disponuje, jsou podle ní pro advokáta zastupujícího sportovce podezřelého z dopingu velmi cenné. „Myslíte si, že kluci, kteří se léta znají, pracovali spolu v jedné advokátní kanceláři, figurují ve vrcholných funkcích Autoklubu, si u piva nic neřeknou? Nevěřím, že by se z člověka, který obhajuje jednu stranu, přerodil do člověka, který by byl objektivní arbitr.“

Je tu snaha zamést pod koberec konkrétní dopingové kauzy a kontrolovat celý systém dopingového řízení.
Petra Volková, bývalá ředitelka Antidopingového výboru

Jiří Janák se brání tím, že pozastavil svou advokátní činnost a vzdal se všech vedoucích pozic, včetně předsedy Disciplinární komise Autoklubu. „Ano, někdo mou advokátní minulost může vnímat jako střet zájmů, ale berme to, co je teď. Teď žádný střet zájmů nemám. Ať mi někdo na konkrétní kauze ukáže, že já mám střet zájmů nebo dělám něco, co nemám dělat,“ hájí se a dodává, že sportovní prostředí a sportovní právo zvlášť jsou malé. Dále zdůrazňuje, že od roku 2019 už není v KŠD Legal zaměstnán, ale pracoval jako volný advokát.

Redakce má ovšem k dispozici e-maily, z nichž plyne, že ještě koncem letošního dubna užíval e-mailovou adresu advokátní kanceláře KŠD Legal se svým jménem. A právě Antidopingovému výboru zasílal dotazy ke konkrétním dopingovým kauzám.

Například v e-mailu zaslaném 20. dubna 2021 píše: „Vážená paní ředitelko, obracím se na Vás jménem JUDr. Jana Šťovíčka, který zastupuje Anežku Drahotovou ve věci oznámení o pozitivním nálezu…“ O den později poslal ředitelce Petře Volkové další e-mail a opět v zastoupení Jana Šťovíčka, v němž žádal informace o parkurové závodnici Sáře Vingrálkové ve věci přezkumu zpětné terapeutické výjimky.

„Ano, ještě v květnu jsem poskytoval právní služby jezdkyni Sáře Vingrálkové a u atletky Drahotové jsem pomáhal získat laboratorní dokumentaci od Antidopingového výboru,“ potvrzuje Jiří Janák a opakuje, že od pozastavení své advokátní činnosti v žádném střetu zájmů není.

Právě v případě dopingového řízení u parkurové jezdkyně figurovali kromě jejích právních zástupců Jana Šťovíčka a Jiřího Janáka další lidé napojení na KŠD Legal.

Předsedou Disciplinární komise České jezdecké federace, která rozhodovala o pozastavení činnosti Sáry Vingrálkové a ještě stále nerozhodla o tom, jestli parkurová jezdkyně porušila antidopingové pravidlo, či nikoliv, sedí Ondřej Novák, vedoucí advokát pro sportovní právo KŠD Legal. Na otázku, jestli ve svém působení nevidí problém, tvrdí, že ne, protože KŠD Legal prý jezdkyni nezastupuje. „Ta otázka podle mě není vůbec relevantní, protože základní východisko, o které se opíráte, tedy že KŠD Legal zastupuje jezdkyni Vingrálkovou, není pravdivé.“

Jeho vyjádření je ale v rozporu se zmiňovanými e-maily a dalšími dokumenty včetně plné moci, které mají Seznam Zprávy k dispozici a dokazují, že Jan Šťovíček a Jiří Janák jezdkyni zastupovali.

„Já jsem Sáru Vingrálkovou zastupoval v řízení o přezkumu udělení terapeutické výjimky u Mezinárodní antidopingové agentury (WADA), teď už ji nezastupuji,“ napsal v e-mailu pro Seznam Zprávy Jan Šťovíček.

Zvýšená hladina testosteronu

- Antidopingový výbor oznámil letos v dubnu šestadvacetileté Anežce Drahotové, dvojnásobné medailistce z mistrovství Evropy v chůzi na dvacet kilometrů, že v roce 2018 (jedenáct dní předtím, než se stala vicemistryní Evropy) měla pozitivní dopingový test.

- Nesrovnalosti v jejím biologickém pase objevili dopingoví kontroloři při zpětném přetestování starých vzorků, což u sportovců není nic neobvyklého. Anežka Drahotová požití zakázaných látek odmítla.

- Její advokát Jan Šťovíček si stěžoval na nevalnou komunikaci s Antidopingovým výborem a krátce poté šéf Národní sportovní agentury Filip Neusser vedení vyměnil. Bývalou ředitelku Petru Volkovou nahradil Jiří Janák, blízký spolupracovník Jana Šťovíčka z advokátní kanceláře KŠD Legal a bývalý obhájce Anežky Drahotové.

- Sportovkyně se olympiády v Tokiu neúčastnila. Oficiálně kvůli zdravotním důvodům a kvůli tomu, že by při největším sportovním svátku byla nedostatečně konkurenceschopná.

V další fázi dopingového řízení (o udělení terapeutické výjimky se zpětnou účinností) rozhodovala Rozhodčí komise Českého olympijského výboru (ČOV), jejímuž senátu předsedal advokát Lukáš Trojan, který byl léta jednatelem KŠD Legal a je předsedou Národního odvolacího soudu Autoklubu ČR. Místopředseda Rozhodčí komise ČOV je Martin Maisner, který také působí jako člen Národního odvolacího soudu Autoklubu ČR, jehož je Jan Šťovíček prezidentem.

Na otázku, jestli v tomto personálním obsazení nevidí Jan Šťovíček problém, odpověděl, že nerozumí otázce. „V řízení, kde jsem já Sáru Vingrálkovou zastupoval, žádní lidé spojení s KŠD Legal ani Autoklubem nefigurují. Terapeutická komise Mezinárodní antidopingové agentury je složena ze světových odborníků v oboru medicíny a žádný český zástupce tam není.“

„Takhle když mi to popisujete, tak vám na rovinu řeknu, že to není správně,“ reagoval předseda Národní sportovní asociace Filip Neusser, když mu Seznam Zprávy popsaly, kteří lidé v případu parkurové jezdkyně rozhodovali a ještě rozhodovat budou, protože případ není uzavřen. A jak to bude řešit? „Udělám obrovskou změnu v celém systému dopingového řízení, aby bylo opravdu nezávislé,“ slibuje Neusser.

Případ dopingové kauzy parkurové jezdkyně Sáry Vingrálkové Seznam Zprávy v následujících dnech detailněji rozeberou.

Reklama

Doporučované