Hlavní obsah

Ve středních Čechách se do Noci kostelů zapojí téměř 200 objektů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve středních Čechách se v pátek do Noci kostelů zapojí 194 objektů, na některých místech bude mít akce komornější podobu. Důvodem je koronavirová pandemie, která ovlivnila přípravy.

Článek

Například kutnohorský chrám svaté Barbory nabídne jen prostý program s možností soukromé prohlídky či modlitby. Opatrnost je stále ještě na místě, uvedla Julie Němcová z Římskokatolické farnosti - arciděkanství Kutná Hora.

V Kutné Hoře mohou zájemci v pátek večer navštívit také katedrálu Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele nebo turisty hojně vyhledávanou kostnici, která prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Farnost pro zájemce v této památce připravila komentované prohlídky již provedených úprav. Každé prohlídky se může zúčastnit maximálně 50 lidí a je potřeba se dopředu nahlásit.

Kolínský chrám svatého Bartoloměje připravil program pro děti nebo krátkou promluvu o historii kostela. Na Svatou Horu v Příbrami se návštěvníci budou moci vydat se svícemi v rukou po svatohorských schodech. Na programu bude koncert umělců Národního divadla a lidé si budou moci vyslechnout i velké svatohorské varhany.

Noc kostelů je i pro nejširší veřejnost příležitostí poznat kulturní hodnotu kostelů, ale také se seznámit s křesťanstvím prostřednictvím hudby, výtvarného umění, divadelního představení, rozhovoru či setkání. Lidé se mohou podívat do sakristií, klášterních zahrad, zvonic a krypt, vystoupat do věží nebo si zkusit zahrát na varhany.

V ČR se první Noc kostelů konala v roce 2009. Inspirací jí byla Vídeň, kde se akce pořádá od roku 2005. V posledních letech bývá při Noci kostelů po celém Česku zaznamenáno více než půl milionu návštěvnických vstupů. Podrobné informace zájemci najdou na www.nockostelu.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované