Hlavní obsah

Ve středních Čechách vzniká řada developerských projektů, poptávka je vysoká

Ilustrační foto.

Reklama

Například v Kutné Hoře chce soukromý developer postavit domy a byty v Kouřimské ulici, další projekt už byl zahájen v Benešově ulici a stavět se má i jinde. Stavět se má i v Dobříši či Říčanech.

Článek

Zájem není jen o byty a domy, ale také o stavební parcely. Například společnost Geosan Development již kompletně vyprodala pozemky pro rezidenční výstavbu v Choťánkách u Poděbrad na Nymbursku. V nabídce měla 108 stavebních parcel od 650 do 1091 metrů čtverečních, které od června 2019 uvolňovala do prodeje. Jenom v prvním pololetí letošního roku prodala 62 pozemků.

„Poptávka po stavebních parcelách významně roste. Zrychlení jsme pocítili již ke konci loňského roku, kdy se nám během dvou týdnů před Vánoci podařilo prodat 14 pozemků. Ovšem následující měsíc byl v tomto ohledu ještě úspěšnější: v průběhu ledna získalo majitele dalších 28 pozemků,“ uvedl vedoucí prodeje a marketingu Jiří Baloun.

Řada developerských projektů se připravuje nebo už byla zahájena v Kutné Hoře. Výstavba 146 nových bytů začala v Benešově ulici a od podzimu se má stavět také v Kouřimské ulici poblíž nemocnice. V horní části pozemku vzniknou bytové a v dolní části především rodinné domy. „Řeší se už v rámci úřadu procesní stanoviska, věcná břemena a tak dál,“ řekla místostarostka Silvia Doušová (STAN Šance pro Kutnou Horu).

Projekt se připravuje už od roku 2010, mezitím se změnil investor i majitel pozemku. Původní územní rozhodnutí počítá se 168 byty, to se má však podle vedení radnice ještě změnit. Podle Doušové bude také nutné dořešit parkování, část parkovacích míst chce investor vybudovat na městském pozemku. „Vydali jsme koordinované stanovisko, ale není tam souhlas vlastníka pozemků, což je město Kutná Hora, a bude k tomu potřeba rozhodnutí zastupitelstva, protože nakládání s majetkem je v kompetenci zastupitelstva,“ dodala Doušová. Kromě pronájmu pozemku připadá v úvahu i jeho prodej nebo směna za jiný.

V Kutné Hoře se kromě toho uvažuje o výstavbě v Malíně, další projekt vzniká na místě bývalého velkoobchodu Lekkerland. Radnice podle místostarosty Víta Šnajdra (Piráti) příliv nových obyvatel vítá, bude ale nutné pokračovat v rozšiřování kapacit škol a školek.

Nové domy by mohly vyrůst také v Dobříši na Příbramsku. Na město se podle Denisy Havlíčkové z radnice loni na podzim obrátilo prostřednictvím advokátní kanceláře 17 majitelů pozemků v Brodcích, kteří mají zájem na svých parcelách stavět. Město si nechalo zpracovat rozbor, jak situaci řešit. Právníci doporučují dohodu s vlastníky. Radnice chce také pro celou oblast zpracovat územní studii, která bude podrobně definovat, jak bude uspořádána výstavba, kudy povedou cesty a kde bude veřejná zeleň.

Stavět se má i v Říčanech u Prahy, investor tam chce zrekonstruovat budovu bývalého Interiéru v Černokostelecké ulici. V někdejší administrativní budově ze 70. let minulého století by mělo vzniknout 140 ubytovacích apartmánů. Projekt se ale nezamlouvá vedení radnice, které má obavy ze zvýšené dopravní zátěže.

Reklama

Doporučované