Hlavní obsah

Ve středočeských divadlech čeká diváky víc premiér než v uplynulé sezoně

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Ve středočeských divadlech čeká diváky víc premiér než v uplynulé sezoně poznamenané pandemií.

Článek

Aktuální sezonu některá divadla zahájila dřív, například kladenský soubor už v červenci odehrál několik představení a začal zkoušet už od začátku srpna, což je neobvykle brzy. Mladoboleslavské divadlo nechalo udělat změny v prezentaci a příbramské divadlo v době pandemie podpořila téměř stovka diváků, kteří nechtěli vrátit předplatné, zjistila v anketě ČTK.

Pandemie ovlivnila provoz i plánování sezony kladenského divadla. Některé tituly byly přesunuty do nadcházející sezony, jeden byl zrušen úplně. Naopak scéna připravila obnovenou premiéru inscenace Jak umřít na rokenrol pojednávající o poslední cestě krále českého rokenrolu Mikiho Volka.

„Zrušil jsem přípravy na inscenaci Cabaret, jelikož jsme zcela nevyhráli jiné hudební tituly a nechtěl jsem riskovat v nejisté době veliké finanční náklady, které by tento muzikál potřeboval. Z dramaturgického plánu předchozího vedení jsem přesunul Annu Kareninu na tuto sezonu a budeme ji oproti původním plánům premiérovat v prosinci tohoto roku. Oficiální premiéru ještě neměla hra Bůh masakru a inscenace Eva tropí hlouposti, i když alespoň pár repríz jsme v červnu odehráli,“ uvedl umělecký šéf kladenského divadla Jaroslav Slánský.

Podle něj ještě soubor nikdy dříve neuskutečnil tolik repríz během školních prázdnin a i diváci příjemně překvapili návštěvností, i když by to mohlo být daleko lepší. Pro nadcházející sezonu divadlo chystá šest premiér: Tři mušketýry, Nejstarší řemeslo, Annu Kareninu, Smrt v růžovém, Sexmisi a Návštěvu staré dámy. Slánský věří, že nehrozí další uzávběry kvůli koronaviru, protože by už byly nejen pro kulturu likvidační a další přesuny by nesmírně zkomplikovaly divadelní provoz.

V době lockdownu klesly tržby divadla na minimum, ale podle uměleckého šéfa se snížily náklady jiné a město divadlu se všemi dopady velmi pomáhá. „Když jsem se po necelém roce vrátil na pozici uměleckého šéfa MdK (Městského divadla Kladno), divadlo již bylo poměrně v útlumu a tak po personální stránce můžeme a musíme opět naše řady naopak rozšířit. V podstatě by se dalo říct, že jsme celou tu podivnou dobu ustáli, doufám, poměrně dobře a využili ji k lepšímu nastavení produkce i provozu. Teď už je to opět na důvěře mezi námi a diváky,“ doplnil Slánský.

Divadlo Antonína Dvořáka v Příbrami přišlo stejně jako jiné scény v republice o příjmy ze vstupného, navíc muselo vrátit loňské předplatné. „Ve výnosech jsme přišli o 15 milionů,“ řekla ČTK zástupkyně ředitele Anna Čiperová. Loňské předplatné činilo v součtu milion korun, 97 diváků ho však nechtělo vrátit. Divadlu tak nechali přes 100.000 Kč. Tito lidé podle Čiperové divadlo v podstatě sponzorovali.

Ekonomická situace příbramské scény není jednoduchá, nikdo z 62 stálých zaměstnanců ale nemusel být kvůli pandemii propuštěn. Divadlo mívá obvykle pět premiér ročně, loni kvůli koronaviru publikum vidělo jen dvě. Premiéry tří loňských her musely být přesunuty na letošek.

První premiérou po koronavirové pauze byla 10. června Druhá strana kulis podle francouzského dramatika Floriana Zellera, kterou se souborem nastudoval Mikoláš Tyc. Dalším premiérovým představením bude 23. září komedie Woodyho Allena Zahraj to znovu, Same v režii Milana Schejbala.

Městské divadlo Mladá Boleslav využilo loňský rok k uskutečnění dlouho plánovaných změn. Úpravou prošel vizuál divadla, soubor má nové webové stránky i logo. Celý ansámbl má nové fotografie. Koncem srpna se pak v divadle začalo zkoušet, 15. října se zde představí muzikálový hit Terrence McNallyho a Davida Yazbeka Donaha!.

Muzikál je o partičce nezaměstnaných ocelářů, kteří se rozhodnou porvat s tíživou životní situací velmi originálně. Připravuje ho s celým mladoboleslavským souborem a několika hosty režisér Jaroslav Slánský.

Na konci srpna se konalo tradiční setkání s pedagogy z boleslavských škol. „Pedagogům byl představen dramaturgický plán na novou sezonu a všichni pevně doufáme, že se epidemiologická situace vyvine natolik příznivě, že se brzy bude možné setkávat na představeních,“ uvedla Denisa Kábrtová z divadla.

První představení sezony se uskutečnilo v pátek 3. září. Byla jím rodinná komedie Famílie amerického autora Joea DiPietra. Pokračovalo se i v sobotu 4. září úspěšnou Mistrovskou lekcí s Dagmar Peckovou v hlavní roli. „Diváci samozřejmě nezůstanou ochuzeni ani o naše nejnovější inscenace a mohou se tak těšit na Psa baskervillského s Petrem Prokešem v roli slavného detektiva Sherlocka Holmese nebo Molièrova Zdravého nemocného v hlavní roli s Petrem Bucháčkem,“ dodala Kábrtová.

Reklama

Doporučované