Hlavní obsah

Ve středočeských městech stoupá zájem o platbu poplatků převodem

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve středočeských městech stoupá zájem o platbu poplatků za odpad a psy převodem, městské pokladny přijímají i platby kartou. Slaný a Příbram využívají také platební portál. Kladno o jeho zřízení uvažuje.

Článek

Kladno umožňuje platbu místních poplatků za odpady i psy převodem na účet nebo hotově či platební kartou na pokladnách magistrátu a na místních úřadovnách v částech Dubí a Švermov. „Lidé mohou zaplatit i složenkou ‚A‘ na České poště, ale tento způsob je využíván nejméně. Nejčastěji lidé využívají bankovní převod, ale stále dost občanů chodí hradit poplatky osobně na pokladnu,“ uvedla mluvčí kladenského úřadu Lenka Růžková. Podle ní město uvažuje o zřízení platebního portálu. „Rádi bychom tento záměr začali naplňovat již v letošním roce,“ dodala mluvčí.

Město Slaný na Kladensku tento týden spustilo portál, jehož prostřednictvím mohou obyvatelé hradit poplatky prostřednictvím své platební karty nebo prostřednictvím QR kódu pro své mobilní internetové bankovnictví. Úřad připravuje i přidání dalších funkcí portálu. „Nepříznivá doba nám nahrává k tomu, abychom zrevidovali některé nastavené systémy, také i s ohledem na platná hygienická a epidemická nařízení,“ uvedl tajemník úřadu Jaroslav Brabec.

V Příbrami lze poplatek platit například převodem. Kartou mohou obyvatelé Příbrami platit poplatky na Portálu občana a také na pokladně městského úřadu, kde přijímají i hotovost. „Pokud jde o nejvíce využívané způsoby platby - jde o platby na pokladně (více v hotovosti) a platby bankovním převodem,“ uvedla mluvčí příbramské radnice Eva Švehlová. Další možností je platba složenkou.

Také v Mladé Boleslavi mohou lidé zaplatit složenkou, která jim přijde do schránky. Nechybí ani možnost placení bankovním převodem na účet města nebo prostřednictvím platebního automatu, který je v obou budovách mladoboleslavského magistrátu. Přístroj nahradil klasickou pokladnu, která zůstala pouze na odboru dopravy. Automaty přijímají hotovost i karty.

„Nejčastější metodou je stále platba složenkou, i když v posledních letech postupně stoupá obliba bankovního převodu,“ popsala mluvčí radnice Šárka Charousková. Podle ní se dá očekávat, že platba převodem bude brzy nejužívanější.

Poplatky v Rakovníku je možné uhradit na centrální pokladně úřadu nebo převodem na účet. „O zřízení platebního portálu prozatím neuvažujeme,“ řekla mluvčí města Kateřina Hradilová. Podle ní nelze s jistotou určit, která metoda je využívanější, protože se sice v posledních dnech tvoří fronty na pokladně, ale důvodem jsou i omezené úřední hodiny.

Reklama

Doporučované