Hlavní obsah
Online

Vláda uvolní nošení roušek. Ruší daň z nabytí nemovitosti

Tisková konference po jednání vlády ve čtvrtek 30. 4.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Denní přírůstek onemocnění covid-19 se drží devátý den pod stovkou, ve čtvrtek jich přibylo 61. Je to méně než ve středu, kdy laboratoře hlásily 75 nově nakažených. Celkem se v Česku od začátku března nakazilo 7642 lidí. Oproti údajům z rána se vyléčilo celkem 3281 nakažených. S nemocí covid-19 dosud zemřelo 235 lidí.

- Vláda na dnešním zasedání po souhlasu Sněmovny prodloužila stav nouze do 17. května.

- Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) ve své nové predikci počítá s celkovým počtem asi 8500 nakažených v ČR na konci května. Denní přírůstek má být 15 nově nakažených. Před týdnem statistici předpovídali na konci května 9000 nemocných.

Středeční dění jsme sledovali v online přenosu

  • Pendleři zřejmě budou muset na test jednou do měsíce

    Vláda podle informací ČTK ulevila pendlerům. Test na koronavirus budou muset předložit na hranicích jednou za měsíc místo dosavadních dvoutýdenních intervalů. Kabinet věc dnes znovu diskutoval po týdnu. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nelze s testováním skončit kvůli šíření viru přes rodiny lidí, kteří jezdí každý den do práce za hranice. Systém s sebou nese podle jeho kritiků problém, a to jak se mají pro test nebo jeho výsledky bez hrozby trestu pendleři vypravit z karantény na odběrové místo.

  • Brno projekcí na zdi Špilberku poděkovalo za dodržování opatření

    Pár jedinců nebo cestující přestupující z tramvají sledovali dnes z Mendlova náměstí v Brně projekci na stěně hradu Špilberk, kterou město přichystalo jako poděkování občanům, záchranným složkám a jiným profesím v souvislosti s koronavirem. Projekce potrvá do půlnoci a bude se konat každý večer po dobu následujícího týdne, uvedla Kateřina Gardoňová z tiskového oddělení magistrátu. Součástí kampaně jsou i květnové koncerty brněnské filharmonie.

  • V Moravskoslezském kraji se z nemoci covid-19 vyléčilo 401 lidí

    V Moravskoslezském kraji se z nemoci covid-19 vyléčilo dalších 19 lidí, celkem už 401. Nákaza se potvrdila u nově dalších 25 lidí, od počátku jich je 1012. Oproti středě se nezměnil počet lidí, kteří v kraji s nemocí covid-19 zemřeli, je jich dohromady 26. Vyplývá to z informací, které dnes k 19:00 zveřejnila na svých internetových stránkách Krajská hygienická stanice v Ostravě.

  • Vojtěch: Nákupní čas pro seniory bude platit asi až do června

    Nákupní doba vyhrazená pro seniory, tedy 08:00 až 10:00, bude navzdory postupnému uvolňování vládních restrikcí platit dál. O zrušení by se mohlo mluvit až na začátku června. Zatím je třeba tuto rizikovou skupinu včetně hendikepovaných chránit. Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády to dnes uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

  • Na jihu Čech nepřibyl už druhý den nový potvrzený případ covid-19

    Hygienici v Jihočeském kraji dnes již druhý den v řadě nezaznamenali žádný nový případ koronaviru. Od začátku nákazy tak evidují 172 pacientů. Přibyli dnes další čtyři nově uzdravení, čímž se jejich počet zvýšil na 114. Aktuálně bylo dnes večer v regionu 52 lidí s nemocí covid-19. Novináře o tom dnes v tiskové zprávě informovala ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. V souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo v kraji dosud šest lidí.

  • Bude vláda žádat další prodloužení nouzového stavu? Snad ne, řekla Schillerová

    „Neumíme říct, jak se bude vyvíjet epidemiologická situace. Nyní počítáme s tím, že 17. května nouzový stav končí. Budeme muset najít mechanismus, jak regulovat například bazény nebo další oblasti, které se mají uvolňovat až po tomto datu,“ uvedl ministr zdravotnictví na dotaz, zda vláda prodlužovala nouzový stav naposledy. Adam Vojtěch dodal, že doufá, že se to podaří ošetřit novelou zákona o ochraně veřejného zdraví, která má dát větší kompetence Ministerstvu zdravotnictví.

    „Pokud se situace nezmění a bude se nadále vyvíjet tak, jak vidíme dnes, tak za mě bude do 17. května nouzový stav stačit,“ doplnila Alena Schillerová.

  • Definitivně potvrzeno: Velké letní festivaly nebudou

    Vláda definitivně potvrdila, že nepovolí velké letní festivaly. Další akce zváží podle toho, jak se projeví dnes oznámené rozvolnění pro akce do sta lidí.

  • Od 11. května se mohou vrátit do škol deváťáci

    Od 11. května budou smět do škol studenti posledních ročníků středních škol a konzervatoří, aby se mohli připravovat na maturitu či absolutorium, a nově také posledních ročníků základních škol, aby se mohli připravit na jednotnou přijímací zkoušku. „Účast samozřejmě není povinná a limitem je maximální počet 15 studentů ve skupině,“ dodal ministr školství Robert Plaga.

    Výuka po patnácti od tohoto data platí i pro vysoké školy.

  • Výjimky pro nošení roušek a divadla se otevřou dříve

    Vláda schválila výjimky pro nošení roušek. Týká se duševně nemocných lidí, lidí se sníženými mentálními schopnostmi či dětí od dvou do sedmi let v mateřských školách. A také umělců (herců či zpěváků) při výkonu práce a moderátorů v televizích. Ti budou muset být pravidelně testováni. Přesné podmínky zveřejní Ministerstvo zdravotnictví na svém webu.

    Do vlny rozvolňování od 11. května nově bude spadat také provoz divadel, kin, cirkusů a podobných zařízení do sta osob. Zároveň platí, že od tohoto data se mohou konat i sportovní akce či svatby právě v počtu až sta osob.

  • Vláda zruší daň z nabytí nemovitosti. Časem lidem vezme odečet úroků z daně

    „Vláda schválila návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti,“ uvedla po jednání vlády ministryně financí Alena Schillerová. Platí to i pro nemovitosti převedené v prosinci 2019. Kdo již zaplatil, dostane daň zpět. Daňový odečet úroků zůstane zachován pro nemovitosti zapsané do katastru nemovitostí do konce roku 2021, pak bude zrušen. Zároveň prodlouží vláda takzvaný časový test z pěti na deset let, a to u nemovitostí nabytých od 1. ledna 2021. Až po takto dlouhé době držení nemovitosti bude při prodeji osvobozena od daně z příjmu. Časový test dva roky zůstane platný pro nemovitosti, kde má majitel trvalé bydliště.

  • ZUŠ si připravují možnosti pro omezený provoz od 11. května

    „Ředitelé si připravují různé scénáře, různé varianty, aby je pak mohli napasovat na podmínky a co nejrychleji rozběhnout výuku ve školách,“ řekl ČTK výkonný ředitel Asociace základních uměleckých škol Tomáš Kolafa. Podle něj ale není možné zatím říct, jak a zda vůbec se školy budou moct pro individuální výuku otevřít. Ministerstvo dosud neposkytlo pokyny, co vše by s ohledem na hygienu měly zajistit. ZUŠ by měly pro individuální výuku začít fungovat od 11. května.

  • Ve čtvrtek přibylo osm obětí v souvislosti s koronavirem

    S koronavirem zemřelo ve čtvrtek v Česku dalších osm lidí. Celkový počet úmrtí v souvislosti s onemocněním covid‐19 dosáhl 235. Od začátku března se koronavirem dohromady nakazilo 7642 lidí, vyléčilo se 3281 pacientů. Vychází to z aktualizovaných informací Ministerstva zdravotnictví k dnešním 17:30.

  • Černý: Kolem koronaviru je spousta otázek a jen málo odpovědí

    Lidstvo zkouší proti koronaviru všechno možné. Roušky, karanténu, proměřování. Jenže protivníka zatím dokonale neznáme. Co všechno o koronaviru ještě nevíme? Odpovídá virolog Jiří Černý z Fakulty tropického zemědělství ČZU.

  • Zaměstnavatelé žádají MPSV o tripartitní jednání o kurzarbeitu

    Zástupci zaměstnavatelů vyzvali Ministerstvo práce, aby s nimi a odboráři začalo jednat o podobě dlouhodobého kurzarbeitu v Česku. Žádají, aby se dohoda na modelu našla do měsíce a mohl se pak upravit zákonem a využívat v krizích. Na dnešní konferenci zaměstnavatelů o podpoře pracovních míst to řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj. Svaz navrhuje dva modely - příspěvek státu na náhradu mzdy, nebo částečnou podporu v nezaměstnanosti.

  • Zeman mluvil s prezidentem Číny, ten mu poděkoval za ochranné pomůcky

    Prezident Miloš Zeman dnes telefonicky mluvil s čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Ten mu poděkoval za českou humanitární pomoc. Si Ťin-pching zároveň pozval Zemana na oficiální návštěvu Číny. Český prezident potvrdil účast na summitu 17+1, kterého se účastní středo a východoevropské země a Čína. Konat by se měl na podzim. Pražský hrad to uvedl na svém webu.

  • Děti ve školkách mohou sundat roušky

    Podle informací ČTK nebudou muset od pátku nosit roušky děti od dvou do sedmi let v mateřských školách. Nebo za určitých podmínek umělci při provádění autorského díla.

    Povinnost se nově nebude vztahovat také na moderátory a redaktory vystupující v rozhlasových či televizních pořadech ve studiu a bez hostů. Vyplývá to z mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví, které dnes schválila vláda.

  • Stát bude ručit za některé úvěry

    Stát bude ručit 150 miliardami korun za komerční úvěry pro firmy s nejvýše 500 zaměstnanci. Tyto malé a středně velké firmy by tak mohly získat na obnovu své činnosti po epidemii koronaviru kolem 495 miliard korun. Poskytnutí státní záruky přináší zákon, který dnes podle svého mluvčího podepsal prezident Miloš Zeman.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy