Hlavní obsah
Online

Vojtěch: Brzy se rozhodne o očkování dětí

Foto: Michal Šula , Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět:

- Laboratoře v Česku ve středu potvrdily 541 případů koronaviru, nejméně za pracovní den od loňského 1. září, kdy byl počet menší než 500. Proti minulé středě je počet nově nakažených nižší téměř o třetinu. Nových případů nákazy za poslední týden v přepočtu na 100 000 obyvatel bylo ve středu 35, o den dřív 38. Reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, se už týden drží na hodnotě 0,7. Více ZDE.

- Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch očekává, že na přelomu měsíce přijde rozhodnutí o možnosti očkovat vakcínou Pfizer i děti od 12 let. Očkování by bylo dobrovolné.

- Řada lidí mezi 30 a 40 lety, pro které se systém otevřel tento týden, si pod příspěvkem i jinde na sociálních sítích stěžuje, že jim stále nepřišel PIN2. To však podle Vladimíra Dzurilly, vládního zmocněnce pro IT, není žádná chyba. Jak běží očkování, si projděte v podrobné mapě ZDE.

- Co vše se změnilo od 24. května, si projděte podrobně ZDE.

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

- Jaká opatření aktuálně platí, naleznete ZDE.

  • Soud napadl další opatření ministerstva zdravotnictví

    Dubnové opatření ministerstva zdravotnictví o povinné ochraně dýchacích cest bylo nezákonné, konstatoval dnes Nejvyšší správní soud (NSS). Spatřoval nedostatky v odůvodnění sporného opatření, které už není v platnosti. Opatření platilo od 12. dubna 2021 do 3. května a zakazovalo lidem starším dvou let pohyb a pobyt mimo bydliště bez ochranných prostředků dýchacích cest, tedy bez respirátoru nebo roušky.

    „Napadené opatření neobsahovalo především posouzení konkrétní míry rizika spojeného s nařizovanou povinností. Nemohlo proto dostát ani požadavku na posouzení přiměřenosti zásahu do práv a oprávněných zájmů fyzických osob, tzv. test proporcionality. Chyběla také aktuální analýza epidemické situace,“ uvedla v tiskové zprávě soudkyně zpravodajka Lenka Krupičková.

  • Certifikáty budou od 7. června

    Od 7. června si lidé budou moci vytisknout certifikát o očkování, prodělaném covidu nebo negativním testu. Řekl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na jednání Sněmovny.

  • Vojtěch: Brzy se rozhodne o očkování dětí nad 12 let

    Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha na přelomu měsíce rozhodne Evropská agentura pro léčivé přípravky o možnosti očkovat děti starší 12 let vakcínou od firmy Pfizer/BioNTech. Očkování pro děti by bylo dobrovolné, mohly by se očkovat v očkovacích centrech, později také u pediatrů.

  • Velká očkovací centra budou fungovat nejméně do srpna

    Velká očkovací centra by měla fungovat nejméně do srpna, řekl dnes poslancům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Potom by stát podle něho měl více spoléhat na praktické lékaře a na menší očkovací místa v nemocnicích. Někteří poslanci se v debatě pozastavovali nad tím, že ani nyní nemá řada starších 70 let konkrétní termín k očkování proti covidu-19, byť se zaregistrovali.

  • Hamáček nechce rozpustit krizový štáb

    Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ještě nechce ukončit fungování krizového štábu pro opatření spojená s epidemií covidu. Novinářům dnes řekl, že o věci bude hovořit s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Myslí si, že by štáb měl být připraven pro chvíli, kdyby ve vývoji epidemie nastala změna k horšímu. Navrhne, aby se štáb scházel jednou za 14 dní místo nynější frekvence jednou za týden. Stálé pracovní skupiny už nezasedají, doplnil.

  • Němečtí vědci odhalili, proč očkování někdy působí krevní sraženiny

    Přišli jsme na to, proč se některým lidem po očkování proti covidu-19 vytvářejí krevní sraženiny, tvrdí vědci z německého Frankfurtu. A prý mají i řešení.

  • Pardubice zkouší „očkovací semafory“

    Obsazenost a dostupnost očkovacích center v Pardubickém kraji ukazují takzvané semafory. Lidem ukážou i přibližnou dobu, kdy od registrace půjdou v konkrétním zařízení na první dávku vakcíny. Nadále si mohou vybrat místo, kde není velký počet čekatelů, uvedlo hejtmanství v tiskové zprávě.

  • Lidé našli fígl, jak obejít kontroly na zahrádkách

    Hygienici zatím při kontrolách na zahrádkách restaurací nedali žádnou pokutu a tvrdí, že při všech kontrolách měli lidé potřebná potvrzení o testu v pořádku. Server iDnes.cz ale popsal, že lidé našli fígle, jak kontroly obejít. Odmítnou například vypovídat s odkazem na paragraf, který říká, že výpověď může odepřít ten, kdo by sobě nebo osobě blízké způsobil stíhání pro správní delikt. Nebo policistům ukazují fotografie testů, jejichž aktuálnost nejsou schopni ověřit.

  • Kampaň na očkování v červnu posílí

    Kampaň na podporu očkování proti covidu-19 se v červnu vystupňuje. S otevřením možnosti očkování i pro mladší věkové skupiny se do kampaně zapojují také influenceři a rozšiřuje se na sociální sítě. Na šíření kampaně se budou podílet také zájmové spolky, jako jsou Orel, Junák či myslivecká jednota, a také organizace zastupující národností a náboženské komunity. Informovala o tom iniciativa Cesta ven, která kampaň pro stát vytvořila.

    Od středy se mohou nechat očkovat lidé nad 30 let. Protože kampaň potřebuje oslovovat stále mladší ročníky, dohodli se autoři kampaně na spolupráci s populárními osobnostmi, které jsou důvěryhodné pro různé cílové skupiny. Kampaň bez nároku na honorář už podpořili například herečka a výtvarnice Ester Geislerová, herec a moderátor Aleš Háma, zpěvačka Victoria Velvet, moderátor Libor Bouček, zpěvák Adam Mišík, herečka Iva Pazderková nebo youtubeři Adam Lysek a Lukáš Fritscher.

  • 1,3 milionů lidí je kompletně očkovaných

    Ke včerejší 20. hodině bylo vykázáno 4 924 951 dávek očkování, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Zhruba 3,5 milionu jsou unikátní osoby, které dostaly minimálně jednu dávku. Zhruba u 1,3 milionu osob bylo již očkování dokončeno,“ dodal Vojtěch.

  • Nemocnice pořídila přístroj na sekvenování, stát jí to nepovolil

    Krajské nemocnici v Liberci vadí, že nebyla zařazena mezi pracoviště, která mohou provádět sekvenování vzorků k přesnému určení mutace koronaviru. Počítala s tím a pořídila si kvůli tomu i speciální přístroj za pět milionů korun. Podle mluvčího nemocnice Václava Řičáře bude nemocnice dál usilovat o to, aby mezi vybraná pracoviště byla jejich laboratoř zařazena.

  • Válek: Nemocnice mají půl miliardy v nevyužitém léku

    Fakultní nemocnice Brno a Motol mají podle poslance a lékaře Vlastimila Válka (TOP 09) uloženy stamiliony korun v léku Regeneron, který nakoupily kvůli pandemii covidu-19. Lék, který expiruje v roce 2023, podle něj zhorší ekonomickou situaci nemocnic. „Každá z nemocnic má v léku kolem 300 milionů korun. Obě zdravotnická zařízení i další nemocnice, kterým to měly přeprodávat, využily minimum. Nyní pro lék není využití. Stát by měl zvážit, jestli lék nepřevést do státních hmotných rezerv nebo ho nabídnout jiným zemím, které ho potřebují, třeba Indii,“ uvedl Válek v Poslanecké sněmovně.

  • Nepřibylo žádné podezření na úmrtí po vakcíně

    I přes zrychlující tempo očkování nepřibyl za poslední týden žádný případ podezření na úmrtí po očkování proti covidu-19. Celkem jich Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) eviduje k úternímu večeru 69, ke stejnému dni podali zdravotníci v Česku asi 4,8 milionu očkovacích dávek. Lidé hlásí také další podezření na nežádoucí účinky, ústav jich zaznamenal 4 791, což je asi o 280 více než před týdnem.

  • V nemocnici je s covidem 728 lidí

    Dál ubývá také lidí, kteří jsou s koronavirem v nemocnici. Ke středě jich bylo 728, ve vážném stavu bylo 124 z nich. Covidovými pacienty jsou tak nemocnice nyní zatížené nejméně od druhé poloviny loňského září.

  • Klienti se do fitness center zatím nevracejí

    Klienti se do fitness center podle 74 procent provozovatelů zatím kvůli výrazným omezením nevracejí. Ukázal to aktuální průzkum České komory fitness (ČKF). Největším problémem je podle 41 procent provozovatelů prokazování bezinfekčnosti, návštěvnost podle 31 procent fitness center utlumuje zákaz používání šaten a sprch. Omezení kapacity považuje za komplikaci 21 procent provozovatelů. Dosud neotevřelo asi sedm procent fitness center, jedno procento muselo činnost ukončit. Průzkumu se účastnilo 252 provozovatelů fitness center.

  • Onkologická péče se vrací do stavu před covidem

    Onkologická péče v Česku se vrací do normálního stavu před pandemií koronaviru. Dvě třetiny dotázaných lékařů uvádějí, že už mají stejný počet vyšetřených pacientů nebo se jejich počty zvyšují. Jedna třetina lékařů naopak uvádí, že počty vyšetřených pacientů jsou stále nižší. Pandemie covidu-19 však způsobila značné zpoždění a narušení onkologické péče. Vyplývá z průzkumu analytické společnost IQVIA, který má ČTK k dispozici.

  • S nemocí covid-19 dosud v Česku zemřelo 30 059 lidí

    Od začátku šíření epidemie koronaviru v Česku loni v březnu se nákaza prokázala zhruba u 1,66 milionu lidí. S nemocí covid-19 dosud zemřelo 30 059 nakažených. Počet úmrtí zůstává v posledních třech dnech nižší než deset denně.

  • 541 nově nakažených za středu

    Laboratoře v Česku ve středu potvrdily 541 případů koronaviru, nejméně za pracovní den od loňského 1. září, kdy byl počet menší než 500. Proti minulé středě je počet nově nakažených nižší téměř o třetinu. Nových případů nákazy za poslední týden v přepočtu na 100 000 obyvatel bylo ve středu 35, o den dřív 38. Reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, se už týden drží na hodnotě 0,7.

Reklama

Hlavní zprávy