Hlavní obsah

Ve strojovně zavřeného dolu v Ostravě se teď záchranáři učí pracovat ve výškách

Polygon je dalším oživením prostoru bývalého Dolu Hlubina a prostorů, které už neměly svoje využití.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V bývalé strojovně těžebního stroje někdejšího Dolu Hlubina v areálu Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě začal fungovat polygon pro výcvik práce ve výškách. Využívat ho budou pracovníci firem, pro které je školení pro práci ve výškách nebo nad volnou hloubkou povinné, i záchranáři.

Článek

Vybudování výcvikového polygonu přišlo na 750 000 korun. Polygon je první svého druhu na Moravě, v Čechách už je takových pět. Cvičit se tam bude ve výšce zhruba 15 metrů.

„Je tam postavená imitace stožáru elektrického vedení, na kterém můžou například trénovat zaměstnanci firmy ČEZ, ať si to prakticky zkusí, než půjdou přímo do terénu. Pak jsou tam stožáry telekomunikační, betonový stožár elektrický, je tam imitace střechy, takže lidé, co pracují na střechách, si také prakticky vyzkouší na místě pod dohledem profesionálního instruktora, jak se správně jistit,“ řekl jednatel společnosti M-Group výšky Jiří Štencl. Při výcviku se podle něj klade důraz na záchranu kolegy a zajištění bezpečnosti.

Firma uvažuje, že polygon v budoucnu ještě rozšíří. „Uvažujeme, že doplníme do polygonu ještě další prvky, například nějakou lanovku pro školení záchranářů anebo imitaci slanění z helikoptéry,“ řekl Štencl.

Člen vedení Dolních Vítkovic Karel Malík řekl, že díky polygonu se rozšíří nabídka služeb areálu. „Je to další oživení prostoru bývalého Dolu Hlubina a prostor, které neměly svoje využití. Záměr výcvikového polygonu vhodně doplňuje další portfolio, které v celých Dolních Vítkovicích už existuje,“ řekl Malík.

V areálu bývalého dolu už je lezecká stěna Tendon Hlubina, kde se konají koncerty a funguje tam například kavárna nebo klub Heligonka či kino, v Dolní oblasti Vítkovice se pak nacházejí ještě velký a malý Svět techniky nebo multifunkční aula Gong.

Reklama

Související témata:

Doporučované