Hlavní obsah
Online

Koronavirus má pacientka trutnovské nemocnice, ošetřoval ji nemocný lékař

Tisková konference ministra zdravotnictví.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

- Za sváteční pondělí hygienici v Česku odhalili 51 nových případů koronaviru. Je to nejméně za víc než dva týdny, ve volných dnech se ale obvykle méně testuje. Dosud se nakazilo 12 566 lidí, vyléčilo se 7873 z nich a zemřelo 350.

- Slovinsko od úterý 7. července vrací Českou republiku zpátky na seznam bezpečných zemí. Výjimkou jsou občané Moravskoslezského kraje.

- Nezaměstnanost v červnu stoupla na 3,7 procenta. Bez práce je v Česku téměř 270 tisíc lidí, což je nejvíc od února 2018.

  • Čestné prohlášení pro cestu do Slovinska

    Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje mít při cestě na Slovinsko čestné prohlášení, že občan nepobýval v Moravskoslezském kraji.

  • Starostka Větrného Jeníkova: Nákaza není z výstavy RAF

    Starostka Větrného Jeníkova dnes reagovala na slova hlavní hygieničky Jarmily Rážové o možném rozšíření koronaviru v oblasti. „Na tiskové konferenci ministra zdravotnictví a hlavní hygieničky ČR mělo zaznít, že se nákaza covid-19 rozšířila ze slavnostního otevření Výstavy RAF, které proběhlo ve středu 01. 07. 2020. Tato informace je mylná! Ani nakažený, ani testované osoby nebyli na této akci přítomni,“ upřesnila informaci starostka městyse Martina Lisová.

  • Potvrzený covid-19 u pacientky trutnovské nemocnice

    Při druhé vlně testování zdravotníků a pacientů na nákazu covid-19 v krajských nemocnicích v Jičíně a v Trutnově byla dnes zjištěna jedna nakažená pacientka. Ošetřoval ji minulý týden lékař oddělení ARO v nemocnici Trutnov, u něhož byla ve čtvrtek zjištěna nákaza covid-19. Covidem-19 onemocněla také lékařka jičínské nemocnice. „Kromě jednoho testu byly dosud všechny zpracované testy negativní. Zpracováno bylo doposud 30 testů z cca 140. Pozitivní test prokázal onemocnění u pacientky, která byla ošetřovaná lékařem trutnovského ARO. Další výsledky vám budu průběžně sdělovat,“ uvedla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová.

  • Koronavirus ve Větrném Jeníkově

    Větrný Jeníkov prošel koronakrizí bez úhony. Úřady nevědí o nikom z šesti set obyvatel, kdo by se nakazil. Aktuální případ proto některé lidi vyděsil a městysem se podle starostky začaly šířit dezinformace. „Abychom je zastavili, zveřejnili jsme po dohodě s hygieniky potřebné informace a já jsem současně obyvatele požádala, aby začali nosit roušky a dodržovali znovu rozestupy,“ vysvětluje Lisová.

  • Starostové Karvinska považují situaci v okrese za vážnou

    Starostové z Karvinska považují situaci týkající se koronavirové nákazy v okrese za velmi vážnou a vinu připisují vládě, Ministerstvu zdravotnictví a krajským hygienikům. Žádají vládu o přípravu programu na podporu Karvinska a opatření k co nejrychlejšímu trasování nakažených. „Dle názoru SMOOK je současný špatný stav zapříčiněn zejména rozporuplným přístupem odpovědných orgánů - především vláda ČR, Ministerstvo zdravotnictví ČR a Krajská hygienická stanice v Ostravě - k řešení situace na dolech OKD, který přetrvává do dnešních dnů,“ napsal SMOOK.

    „Chytrá karanténa absolutně nefunguje a již použití slova ‚chytrá‘ u toho, co se děje, by mělo být trestné. Lidé se dozvídají výsledky testů pozdě, a mnozí tak zbytečně žijí ve stresu a mnozí zbytečně sedí v karanténě,“ uvedl SMOOK. Použití rychlotestů je podle něj zavádějící, nepřesné, testování PCR chaotické a pomalé.

  • Maláčová se chce připravit na velkou nezaměstnanost

    Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) se chystá na masovou nezaměstnanost:

  • Experti: Nezaměstnanost se propadne až na podzim

    Mírný červnový nárůst nezaměstnanosti podle analytiků neodpovídá hloubce propadu aktivity tuzemské ekonomiky. „Skutečné dopady koronaviru na nezaměstnanost uvidíme pravděpodobně až v září nebo říjnu, tedy asi šest měsíců od vypuknutí pandemie,“ uvedla Andrea Linhartová Palánová ze společnosti PwC ČR. Léto totiž přeje brigádám a sezonním pracím.

  • Dušek: Na Karvinsku rozhodne tento týden

    Statistik Ladislav Dušek odhaduje, že ohniska v Kutné Hoře a na Vysočině se podařilo podchytit včas a dále růst nebudou. Na Karvinsku rozhodne tento týden. „Určitě dojde k navýšení počtu testů. Buď neporoste počet diagnostikovaných a epidemie bude odeznívat. Nebo se bude ještě v populaci vychytávat zbytek nakažených,“ popsal Dušek.

  • V Česku jsou tři ohniska koronaviru

    Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové jsou momentálně v Česku tři ohniska. Kromě Karviné jde ještě o Církvici ve Středočeském kraji, kde je momentálně 15 potvrzených případů. Poslední ohnisko je ve Větrném Jeníkově na Vysočině, kde je zatím jeden pozitivně testovaný, ale dalších 34 lidí má příznaky. Podle Rážové se lidé mohli nakazit na některé z hromadných akcí, které nedávno v místě proběhly. „Epidemiologickým šetřením kolegové na krajské hygienické stanici zjistili, že se tam uskutečnily některé hromadné akce, například otevírání muzea, kdy se tam sjeli lidé i mimo Větrný Jeníkov,“ uvedla Rážová.

  • Dušek: Je to učebnicový přístup

    Podle šéfa zdravotnických statistiků Ladislava Duška všechny trendy ukazují na to, že se situace v Karviné začne uklidňovat. „Skoro se člověku chce říct, že vzhledem k tomu masivnímu záchytu je to téměř učebnicový přístup, jak se vychytává nějaké větší ohnisko,“ uvedl Dušek. Čísla nově nakažených se v minulých dnech dostala téměř na úroveň z března, podle Duška to ale nelze srovnávat. Případy jsou podle něj spojené hlavně s jedním ohniskem a není tolik vážných případů v nemocnicích.

  • 75 % nových případů je z Moravskoslezského kraje

    Ministra zdravotnictví Adam Vojtěch i hlavní hygienička Jarmila Rážová poukázali na to, že v posledním období bylo každý den zhruba 75 procent nových případů koronaviru v Česku z Moravskoslezského kraje.

  • V nemocnici skončí 12 % nakažených

    „Situace se zklidňuje, šlo o jedno ohnisko, ale dnes už vidíme, že situace se zklidňuje,“ dodal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch k situaci na Karvinsku. Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška je epidemiologická situace v celé České republice dobrá. Dodal, že se i nadále daří ochránit před nákazou zranitelné skupiny obyvatel, do nemocnice musí jen 12 % diagnostikovaných lidí.

  • Vojtěch: Není důvod k panice

    Není důvod k panice, není důvod k prohlášení, že se zhoršuje epidemiologická situace v republice, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Nedochází k masivnímu komunitnímu šíření, kontakty jsou spojeny s doly OKD,“ dodal Vojtěch. Nemůže prý ale zaručit, že čísla na Karvinsku ještě neporostou.

  • Nejvyšší nezaměstnanost od roku 2018

    Červnový počet uchazečů o zaměstnání 269 637 je nejvyšší od února 2018, kdy bylo bez práce 280 899 lidí. Uvedl to Úřad práce ČR. „Přestože do evidence uchazečů o zaměstnání přichází v současné době více lidí než před pandemií nemoci covid-19, s rozjezdem sezonních prací řada nezaměstnaných naopak nastupuje do zaměstnání,“ uvedl ředitel odboru zaměstnanosti generálního ředitelství Úřadu práce ČR Jan Karmazín. Podle něj poroste nezaměstnanost pravděpodobně i v letních měsících, ale stále spíše pozvolně, a to až do letošního podzimu, kdy očekává „razantnější zvýšení registrované nezaměstnanosti“.

  • Odměnu mají dostat všichni zdravotníci

    Odměny za dobu epidemie nemoci covid-19 by měli dostat všichni zdravotníci, ne jen ti, kteří pečovali o nakažené. Shodli se na tom premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se zástupci zdravotnických odborů. Stát by to mohlo vyjít zhruba na deset miliard korun, řekl novinářům po jednání Vojtěch. Dotační titul by měl jeho úřad připravit nejlépe do konce července, doplnil Babiš. Jednat o tom budou s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO).

  • Obec na Jihlavsku znovu zavádí roušky

    Městys Větrný Jeníkov na Jihlavsku vrátil v neděli zpět koronavirová opatření, uvedl server Novinky.cz. V obci je jeden potvrzený případ nákazy a další lidé vykazují symptomy. Občané musí znovu nosit roušky a dodržovat rozestupy. Na základě doporučení hygieniků zavřel obecní úřad, knihovna, pošta, hostinec U Draka, zmrzlinář a expozice v budově zámku.

  • ČSSD chce Antivirus do konce roku

    Vládní sociální demokracie podporuje prodloužení kurzarbeitového programu Antivirus s příspěvky na mzdy do konce letošního roku, uvedl předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. „Můžeme si ho dovolit vypnout až ve chvíli, kdy bude jasná strategie, jak dál z krize,“ uvedl.

Reklama

Hlavní zprávy