Hlavní obsah

Ve Švédsku bude kandidovat nová, islámská strana. Cílem je parlament

Foto: Profimedia.cz

Oslava konce ramadánu v mešitě ve Stockholmu.

Reklama

Strana s názvem Nuance (Nyans) chce oslovit především tureckou a další islámské komunity, aby získala potřebná čtyři procenta ve volbách a dostala se do švédského parlamentu.

Článek

Šéf strany Mikail Yüksel svým dvěma stům stoupencům na TikToku oznámil, že strana už v Turecku vyvěsila plakáty a chystá se vést kampaň do švédských parlamentních voleb v roce 2022. Informoval o tom server Euractiv.

Nuance není úplně nová strana, Yüksel ji založil už v roce 2019 poté, co ho vyloučili ze Středové strany kvůli kontaktům s tureckým ultranacionalistickým hnutím Šedí vlci. V rozhovoru pro deník Daily Sabah tehdy politik tvrdil, že ho vyloučili kvůli tomu, že nechtěl vystupovat proti Turecku a jeho prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoğanovi. Yüksel měl být před svým vyloučením jedničkou stranické kandidátky ve volbách do Evropského parlamentu.

Strana na svém webu píše, že je určena všem Švédům nehledě na jejich náboženství. Ve svém programu se věnuje například školství, penzijnímu systému, migraci, integraci i náboženství.

Současná vlna populismu a xenofobie v Evropě podle tvrzení strany vedla k situaci, kdy „liberálové už nejsou liberály a socialisté už nejsou socialisty“. Muslimům a lidem pocházejícím z Afriky chce dát proislámská strana status oficiální menšiny a usiluje také o to, aby stát trestal islamofobii.

Muslimy ale podle kritiků Nuance prezentuje jako monolitickou skupinu obyvatel, což ale v praxi ve Švédsku ani zdaleka neplatí. Většina muslimů v severské zemi ani není členy náboženských organizací a volí různé politické strany.

„Naším cílem je, aby se ze Švédska nestala druhá Francie,“ řekl Yüksel v rozhovoru pro list Yeni Safak. V zahraniční politice je Nuance propalestinská, odsuzuje ale antisemitismus. K Evropské unii se staví pozitivně, odmítá ale přijetí eura.

Yüksel přišel do Švédska v roce 2001. Aby si vydělal, myl tehdy nádobí. V politice začal působit už během studií, kdy se zapsal do výše zmíněné Středové strany.

Badatel Washingtonského institutu Magnus Norell řadí Nuanci mezi malé evropské strany, které se těší přízni tureckého vládce Erdoğana. To, že bude podporovat evropské strany, které sdílejí s jeho Stranou spravedlnosti a rozvoje (AKP) ideologii, prozradil Erdoğan už před čtyřmi lety v albánské televizi. Při svém vystoupení tehdy řekl, že podpora spřízněných politických stran v zemích Balkánu není nic špatného a neměla by nikomu vadit. Kromě politických stran podporuje i různé neziskové organizace, ale také imámy působící v evropských mešitách.

Islámská strana už ve Švédsku jednou vznikla – pod názvem Jasin usilovala o striktní dodržování zákona šarí’a. S tímto programem ale neuspěla, Nuance je dalším pokusem, tentokrát liberálnějším. Potenciál k úspěchu má značný – ve Švédsku žije přes 800 tisíc muslimů, tedy zhruba osm procent populace. Asi 50 tisíc z nich pochází právě z Turecka.

Reklama

Související témata:

Doporučované