Hlavní obsah

Ve Švédsku začal proces s atentátníkem, který najel autem do davu lidí

Ve Švédsku začal proces s Uzbekem, který zabil pět lidí.Video: Soňa Barabášová, AP, Reuters

 

Reklama

Ve Švédsku začal soudní proces s atentátníkem z Uzbekistánu, který najel nákladním autem do davu lidí. Tragédie se stala loni 7. dubna na rušné nákupní třídě ve Stockholmu.

Článek

Za přísných bezpečnostních opatření začal proces s neúspěšným žadatelem o azyl z Uzbekistánu, který loni 7. dubna vjel nákladním autem do davu lidí.

Při atentátu zemřelo pět lidí, 14 osob se zranilo. Uzbek Rakhmat Akilov je obžalován z terorismu, pokusu spáchat teroristický čin a z obecného ohrožení. Akilov, jenž sympatizuje, s islamisty se u soudu k činu přiznal. Chtěl prý potrestat Švédsko za členství v mezinárodní koalici bojující proti Islámskému státu.

Státní zastupitelství požaduje, aby Uzbek dostal doživotí. Podle něj totiž nezabil jen pět lidí, ale ohrozil na zdraví i na životě dalších sto padesát osob. 

Uzbek přísahal věrnost Islámskému státu, radikální organizace se ale podle agentury AFP k jeho činu nikdy nepřihlásila.

Muž, který pochází z tádžické menšiny žijící v Uzbekistánu, se k činu u soudu přiznal. „Ano, byl to Akilov, kdo ten den řídil nákladní vůz,“ řekl jeho obhájce Johan Eriksson. Podle prokuratury byly dalšími z možných cílů, o kterých Akilov uvažoval, některá ze stockholmských synagog či jeden z tamních nočních klubů pro gaye.

Akilov vjel ukradeným nákladním vozem na nákupní třídu Drottninggatan v centru Stockholmu a prorazil průčelí obchodního domu. Během jízdy odpálil improvizovanou bombu, nálož ale poškodila jen vozidlo. Policie se domnívá, že Akilov plánoval sebevražedný atentát, ten se mu ale nezdařil. Při útoku zahynuli tři Švédové, Brit a Belgičanka.

V případu je jediným podezřelým. Obžalovaný bude mít možnost se k obviněním vyjádřit příští úterý. Proces by měl skončit 9. května, verdikt se očekává v červnu.

Reklama

Doporučované