Hlavní obsah

V Česku za rok ubyla desetina kuřáků. Ministr míní, že k tomu přispěl zákaz v restauracích

Jak ubývá českých kuřáků? Nová čísla má ministr zdravotnictví.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Před rokem začal platit zákaz kouření v restauracích. Ministr zdravotnictví nyní představil nová čísla o českých kuřácích.

Článek

Podle údajů Státního zdravotního ústavu ubylo mezi lety 2016 a 2017 kuřáků o 3,4 procentního bodu. Zatímco v roce 2016 představovali kuřáci 28,6 procenta dospělé populace, loni v listopadu to bylo už jen 25,2 procenta.

To znamená, že podle údajů zveřejněných Ministerstvem zdravotnictví v absolutních číslech ubyla v Česku za rok více než desetina kuřáků (konkrétně 11,9 procenta).

Rozhovor s ministrem v demisi Adamem Vojtěchem.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Jde o pokles v období, kdy už v Česku platil zákaz kouření v restauracích (od 31. 5. 2017), což v den prvního výroči platnosti zákona připomněl i ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch. „To je největší pokles za posledních několik let. Nedovedeme si to vysvětlit ničím jiným než omezením kouření ve vnitřních prostorách,” uvedl.

U mužů došlo k poklesu o více než čtyři procentní body, u žen o více jak tři.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Naopak se o 5 procent zvýšil počet lidí, kteří chtějí přestat kouřit. „Je zřejmé, že díky zákonu se kouření dostává do zóny, kde je vnímáno negativně,“ myslí si Vojtěch.

Ministr zdravotnictví ale dodal, že největší problém je v nejmladší populaci. „Nejvíce kuřáků máme ve věku 15 až 24 let tím, že začínají kouřit v barech a na diskotékách,“ uvedl. Proto je podle něj nutné, aby byl zákaz zachován.

Kouření mladých není dobrým signálem ani podle Marie Nejedlé, vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotního ústavu. „Z mladých lidí se stávají často celoživotní kuřáci. V této kategorii vykouří pět až devět cigaret denně,“ doplňuje informace o mladých kuřácích.

Největší množství cigaret podle Nejedlé ale vykouří střední generace.

Rok poté, co začal v Česku platit nový zákon o úplném zákazu kouření v restauracích, už také od lékařů víme, že ubylo případů nemocí, které kouření tabáku způsobuje.

Lékaři z Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy pak sdělili, že po zavedení zákona Češi mírně odcházejí od cigaret. Zjistili, že po zavedení zákona klesl z 15 na 13 počet cigaret, které v průměru denně vykouří, a také se podle nich lehce zvýšila motivace s kouřením přestat.

Svá čísla o kuřácích vydala také Světová zdravotnická organizace.

Podle ní se počet kuřáků snížil od roku 2000 skoro o desetinu, a to především díky tomu, že přestávají kouřit ženy.

Dlouhodobého cíle, tedy snížení počtu kuřáků o 30 procent mezi lety 2010 a 2025, však zřejmě dosáhne jen americký kontinent.

V západní Evropě se částečně projevuje stagnace v počtu kuřáků, což platí také hlavně o ženách.

Reklama

Doporučované