Hlavní obsah

Ve Švýcarsku se demonstrovalo na podporu turecké demokracie. Erdogan chce referendum o vstupu do EU

Švýcarská demonstrace na podporu demokracie v Turecku.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Protestů v Bernu se zúčastnilo množství Kurdů, v Turecku se blíží kontroverzní referendum o posílení pravomocí prezidenta Erdogana.

Článek

Asi pět tisícovek lidí se sešlo ve švýcarském hlavním městě Bernu, aby demonstrovaly proti politice tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Mezi demonstrujícími bylo množství Kurdů a také příznivců levicových stran. Turecko na protest okamžitě reagovalo a předvolalo si náměstka švýcarského velvyslance.

Za co se v Bernu demonstrovalo? Lidé chtěli podpořit tureckou demokracii a svobodu. Nelíbí se jim především chystané dubnové referendum o posílení pravomocí prezidenta Erdogana.

Ten se navíc nechal slyšet, že pokud mu dají voliči v hlasování zelenou, zeptá se jich, zda si přejí, aby Turecko pokračovalo v přístupových rozhovorech s Evropskou unií.

Evropská komise už oznámila, že pokud ústavní změny v referendu projdou, posoudí znovu status Turecka jako kandidátské země ucházející se o vstup do EU. Ankara o členství v Unii usiluje dlouhé roky. Přístupové rozhovory začaly v roce 2005, ale pokračují velmi pomalu. Důvodem jsou problémy v otázce lidských práv či rozděleného Kypru. Nyní jsou navíc vztahy mezi Tureckem a evropskými státy velmi napjaté - například kvůli řešení uprchlické krize a také kvůli nedávné roztržce s Nizozemskem.

Reklama

Doporučované