Hlavní obsah

Po pádu laviny ve Švýcarsku jsou zraněni dva turisté, ve Francii zemřeli dva lyžaři

Ve Švýcarsku lavina zranila dva turisty. Video: Reuters

 

Reklama

Ve Švýcarsku se v neděli odpoledne utrhla lavina, která zranila dva turisty. Podle místní policie jejich stav není vážný. Dva lyžaři zemřeli po pádu laviny ve Francii, jiný lyžař po pádu z lanovky v Rakousku také nepřežil.

Článek

Ve švýcarském kantonu Valais se v neděli utrhla lavina ve výšce 2500 metrů. Zranila dva turisty a dalším osmi lyžařům se podařilo uniknout, uvedla agentura AFP. Policie původně informovala o deseti zavalených lidech.

Neštěstí se stalo krátce před 16:00 v oblasti Col de Fenestral, která leží na švýcarské hranici s Francií a Itálií. Policejní mluvčí Stéve Léger AFP řekl, že osm z deseti lyžařů, kteří byli v osudové chvíli u laviny, se na svahu nacházelo nad ní. „Záchranáři našli dva zraněné turisty a převezli je do nemocnice,” dodal mluvčí.

V celém kantonu Valais byl vyhlášen třetí z pěti stupňů lavinového nebezpečí. Během dneška již spadlo několik menších lavin v okolí lyžařských středisek, které však nikoho z lyžařů neohrozily.

V neděli došlo i k dalším událostem v horských oblastech, a to v místě francouzského střediska Val d’Isère. Dvojice lyžařů zde pád laviny nepřežila.

Čtyřiačtyřicetiletý Francouz s jedenáctiletou dcerou se podle AFP ve skupině dalších lyžařů vypravili na sjezdovku ve výšce téměř 3000 metrů nad mořem. Trasa byla ale už od čtvrtka uzavřena právě kvůli nebezpečí lavin. Záchranáři je našli téměř hodinu po pádu laviny a lékaři jim již nedokázali pomoci.

Jiné neštěstí se v neděli stalo také v rakouských Alpách. Na sjezdovce ve štýrském středisku Stuhleck zemřel devětašedesátiletý slovenský lyžař. Podle informací agentury APA vypadl muž ze sedačkové lanovky a následně ho vrtulník převezl v bezvědomí do nemocnice. Podle lékařů mohl být příčinou úmrtí srdeční infarkt.

Reklama

Doporučované