Hlavní obsah

Ve třech okresech se koronavirus šíří skokově. Projděte si podrobnou mapu

Nejvíce případů koronavirové nákazy je v hlavním městě. Procentuálně ale vedou tři jiné okresy.

Reklama

Případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 v českých okresech přibývá. Nejvíc je stále v Praze, nepřibývají ale tak vysokým tempem jako některé okresy v posledních týdnech.

Článek

Za poslední týden se číselně nejdramatičtější vývoj odehrál na Domažlicku. Před dvěma týdny byl v okrese potvrzen jeden případ, minulou neděli pak 33. Dnešním dnem jich je potvrzeno 158, což je ze včerejších 112 nárůst o 46 případů.

Hned v závěsu je Litoměřicko, kde se za týden počet případů zvýšil z 24 na 114. Ani jeden z okresů nemá potvrzenou žádnou oběť.

Podívejte se na podrobnou mapu výskytu koronaviru v České republice:

Třetí výrazný okres je ten Olomoucký. Obce Litovel a Uničov byly v půlce března kvůli šíření nákazy uzavřeny do kompletní čtrnáctidenní izolace. Ta skončila počátkem tohoto týdne, kdy se počet potvrzených případů v obou obcích pohyboval v rámci desítek. Poslední aktuální údaje uvádí jmenovitě v Litovli 79 pozitivně testovaných osob.

Ve většině ostatních okresů a měst nebyl za poslední týden nárůst pozitivně testovaných případů zvlášť výrazný. Snad jen s výjimkou Prahy. Co se týče absolutních čísel, tak nejvyšší nárůst můžeme pozorovat právě v hlavním městě, které tvoří zhruba čtvrtinu všech případů v Česku a kde se jejich počet za týden zvýšil z 696 na více než tisíc. Procentuálně ale nejde o tak vysoký nárůst jako na Litoměřicku a Domažlicku, kde se počet za týden zněkolikanásobil.

To může být způsobeno poměrně těžko pozorovatelným přenosem v rámci menších komunit, kde nakažení v některých případech nemusí mít příznaky, případně jsou natolik lehké, že je obtížné je vůbec vypozorovat.

Vědci ve Spojených státech tento jev prozkoumali, aby zjistili, jak je pravděpodobné, že se v amerických okresech nákaza šíří nepozorovaně.

Nová studie Texaské univerzity v Austinu ve spolupráci s New York Times se zabývá nepozorovaným přenosem v amerických okresech. Kvůli asymptomatickým případům je pravděpodobné, že probíhá komunitní přenos nemoci, i když je počet potvrzených případů nízký. Vědci vypočítali, že v okresech je 51procentní šance, že probíhá komunitní přenos, jakmile se objeví první potvrzený případ.

Parametry, na kterých je procento postaveno, nejsou specifické jen pro Spojené státy. Patří mezi ně reprodukční číslo viru, které bylo stanoveno na R=1,5. Tedy každý nakažený v průměru nakazí 1,5 další osoby. Dalšími jsou například počty dní, po které je člověk infekční, nebo jak často bývá v průměru vystaven viru.

Takovému šíření lze předejít opatřeními v sociálním odstupu, cituje deník New York Times doktorku Lauren Ancel Meyersovou. „Virus se šíří rychle a potichu. V momentě, kdy o něm víme, je už pozdě. Je potřeba jednat proaktivně,“ říká doktorka z Texaské univerzity.

Reklama

Související témata:

Doporučované