Hlavní obsah

Ve Varnsdorfu na Děčínsku se našly evidenční knihy z let 1791 až 1942

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Na půdě budovy využívané Technickými službami Varnsdorfu na Děčínsku se našly evidenční knihy z let 1791 až 1942. Archivář Tomáš Valtr řekl, že je možné, že jsou některé knihy dokonce staršího data.

Článek

Po očištění od prachu budou knihy zdigitalizovány a dokumenty starší 100 let zveřejněny v E-badatelně Státního oblastního archivu v Litoměřicích. Informace z nalezených knih se mohou hodit lidem, kteří si tvoří své rodokmeny. V případě Varnsdorfu půjde podle Valtra většinou o Němce.

Evidenční knihy se na půdu dostaly podle Valtra pravděpodobně po požáru městského úřadu v roce 1942. Technické služby mají na půdě sklad. „Oni si tam na půdu odkládají krámy, takže tam jsou odšroubované rudé hvězdy, jsou tam náhradní cedule na ulice, nějaký nábytek,“ popsal Valtr.

Ve Varnsdorfu ve 40. letech žili převážně Němci, po jejich odsunu si nikdo nepamatoval, kam byly evidenční knihy umístěny. Léta proto museli archiváři ze Státního okresního archivu Děčín žadatelům o vyhledání informací k osobám žijícím ve Varnsdorfu psát, že evidence tamního obyvatelstva byly nejspíš zničeny.

Do Děčína se společně se spisovým materiálem dostala menší a méně významná část knih evidující přechodný pobyt a vydávání domovských listů. Pro Státní okresní archiv Děčín je nález cirka padesáti evidenčních knih událostí roku. Podle Valtra žilo ve Varnsdorfu jen v roce 1939 21.716 obyvatel. Za 150 let se tak nasbíraly informace o několika generacích.

Než se informace starší 100 let zveřejní, musí se dokumenty vyčistit, zpracovat a popsat. Mladší dokumenty mohou být o žijících lidech, proto se musí případní badatelé dostavit přímo do archivu, kde podepíšou příslušné formuláře a potom jim bude umožněno do nich nahlédnout.

Reklama

Doporučované