Hlavní obsah

Ve Varšavě chtějí vyhazovat vzpurné soudce, kteří vládě hatí reformy

Foto: Profimedia.cz

Talár soudce polského nejvyššího soudu (ilustrační foto).

Reklama

Polská vláda přechází do protiútoku. Po nepříznivém rozsudku z minulého týdne, který nad základy kontroverzních vládních reforem soudnictví vynesl nejvyšší soud, teď konzervativní strana Jarosława Kaczyńského navrhuje tresty pro vzpurné soudce.

Článek

Těsně před Vánocemi a co nejrychleji. Polská vláda kopíruje postup, kterým maďarský Fidesz Viktora Orbána tento týden změnil financování divadelních scén a posílil svůj politický vliv na kulturu.

Kvapík polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) se ale opět týká soudnictví v zemi. Poslaneckým návrhem chce ještě těsně před svátky zavést novelu, kterou už liberální média překřtila na „disciplinární zákon”. Píšou přímo o ostrých represích a likvidaci neposlušných soudců.

Vládní protiútok

Soudci by měli být kárně odpovědní za podkopávání autority kolegů, jež vybrala Státní soudcovská rada – instituce, která vybírá nové soudce a kterou zreformovala a personálně obsadila strana PiS.

Polský nejvyšší soud minulý týden v přelomovém rozsudku konstatoval, že „nová rada” není nezávislý orgán, ba naopak: podléhá vládě a parlamentní většině. Učinil tak na základě rozsudku Soudního dvora EU, který polský orgán zpochybnil.

Polská vláda se teď snaží podkopávání základů svého zreformovaného soudnictví zabránit. Nově by měli přijít o funkci soudci, kteří by Státní soudcovskou radu zpochybňovali, případně by odmítli uznat rozsudky soudců, kteří nastoupili do funkce už za fungování reformované instituce. Soudcům mají hrozit i pokuty nebo ztráta výplaty.

„Předmětem zasedání kolegií a soudcovské samosprávy nemohou být politické záležitosti, zejména je zakázáno přijímání usnesení vyjadřující nepřátelství proti jiným orgánům Polské republiky a jejím ústavním orgánům a také kritiku základních zásad systému Polské republiky,” píše se mimo jiné v návrhu zákona.

Nově by měli soudci také informovat o tom, v jaké kdy byli politické straně, v jakých sdruženích se angažují a jaké mají přezdívky a účty na sociálních sítích.

Pod nátlakem premiéra

Nejde přitom o žádné imaginární soudce. Zcela jistě by se věc týkala třeba olštýnského soudce Pawła Juszczyszyna, který už disciplinárnímu řízení čelí. Parlamentu ovládanému stranou PiS totiž na základě rozsudku Soudního dvora EU nařídil, aby publikoval dokumenty o výběru nové Státní soudcovské rady. Byl okamžitě suspendován na soud nižší úrovně a nejméně měsíc nemůže soudit vůbec.

Podle mluvčího strany PiS je důvodem zákona to, že část soudců hájí svou pozici „nadřazené třídy”. „Je to vyvolané tím, že část soudců by se místo plnění svých povinností chtěla zabývat politikou a obranou své nadřazenosti,” řekl v pátek ráno Radosław Fogiel. V podobném duchu se už ve čtvrtek vyjádřil i premiér Mateusz Morawiecki. Apeloval na soudce, aby respektovali nové instituce justice.

Opozice připomíná rok 1981

„Je to návrh, který má zastrašit soudce. Je to předposlední stupeň zastrašování soudců,” komentoval novelu ústavní právník Ryszard Balicki z Vratislavské univerzity.

Podobně mluví i opozice. „Je to zákon o pronásledování soudců. Strana PiS jednoduše chce, aby soudci vynášeli rozsudky, které odpovídají stranickému zájmu,” myslí si poslankyně opoziční Občanské platformy Kamila Gasiuková-Pihowiczová.

Ze všech předvánočních dat v kalendáři si vybrala to nejméně vhodné. Návrh se objevil na webu parlamentu v noci z 12. na 13. prosince, kdy si Polsko připomíná 38 let od vyhlášení výjimečného stavu. Vládnoucí komunisté tehdy rozprášili opoziční Solidaritu.

„Návrh PiS přesně zapadá do logiky dekretu o vyhlášení výjimečného stavu. Jde o restrikce, které mají zastrašit soudce,” komentoval věc soudce nejvyššího soudu Krzysztof Rączka. To odmítá jeden z pravicových poslanců Kamil Bortniczuk. „Nehledejme analogie mezi dneškem a dobou výjimečného stavu,” bránil návrh v pátek ráno ve vysílání rádia RMF FM.

Novela má změnit i způsob volby předsedy nejvyššího soudu. Pokud návrh zákona projde poslaneckou sněmovnou, zamíří do senátu. Tam má těsnou většinu opozice, poslanci by ale případné senátní veto snadno přehlasovali. Prezident Andrzej Duda skrze svého mluvčího řekl, že s ním poslanci novelu předem konzultovali.

Reklama

Doporučované