Hlavní obsah

Ve vedení opavského magistrátu Piráty nahradila ČSSD

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve vedení opavského magistrátu uskupení Piráti a Opavané nahradila ČSSD. Strany ve středu podepsaly koaliční smlouvu.

Článek

„Náměstkem primátora bude starosta opavské čtvrti Suché Lazce Petr Orieščík. Ve funkci jej ještě musí potvrdit zastupitelstvo,“ řekl primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO). Radu města opustila minulý týden dosavadní náměstkyně Hana Brňáková. Odchod Piráti a Opavané zdůvodnili rozpory ve vedení magistrátu.

„Nového koaličního partnera jsme našli. Členem koalice se stane ČSSD. Získala post náměstka primátora a jednoho radního,“ řekl Navrátil. Jeho náměstkem se stane Orieščík, radním nezávislý kandidát zvolený za ČSSD René Černohorský. Orieščík řekl, že chce starostou Suchých Lazců zůstat a dokončit rozdělanou práci. Vzdá se ale platu. Část jeho povinností by převzali dva nově zvolení místostarostové.

Piráti a Opavané měli v původní jedenáctičlenné radě opavského magistrátu tři zástupce. Vedle náměstkyně primátora ještě dva radní. ČSSD ale bude mít jen náměstka primátora a jednoho radního. Dalšího radního získá dosavadní člen rady uskupení KDU-ČSL a Zelená pro Opavu. Dosud mělo jen jednoho náměstka. Novým radním za toto uskupení bude Dalibor Hudec. Opavská rada má 11 členů. Pět radních má ANO. Po dvou pak budou mít ČSSD, Občané městských částí a uskupení KDU-ČSL a Zelená pro Opavu.

Podle mluvčí moravskoslezských Pirátů Jany Ožanové byly rozpory v koalici v posledním půlroce čím dál tím častější. Uvedla, že hlavním důvodem nespokojenosti bylo a je počínání primátora Navrátila, který podle ní opakovaně a dlouhodobě nerespektuje dohodnuté rozdělení gescí ve vedení města určené zastupitelstvem města a osobně zasahuje do kompetencí svěřených náměstkyni Brňákové. Navrátil to však odmítá. Naopak podle něj byli Piráti a Opavané nesolidním a nekompetentním partnerem.

Komunální volby v Opavě vyhrálo hnutí ANO, v devětatřicetičlenném zastupitelstvu má deset mandátů. Na druhém místě skončila koalice ODS, TOP 09 a Soukromníků, která má šest křesel, a třetí byli Piráti a Opavané s pěti mandáty. Čtyři mandáty mají sociální demokraté. Po třech připadlo Změně pro Opavu a Občanům městských částí Opavy. Po dvou mandátech mají čtyři subjekty - KDU-ČSL, SPD, Zelená pro Opavu + Strana zelených a KSČM.

Reklama

Doporučované