Hlavní obsah

Ve věku 53 let zemřela předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová

Po boji s vážnou nemocí zemřela Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu (fotografie: Fotobanka ČTK).Video: Lucie Hrdličková

 

Reklama

Bývalá rektorka Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem podlehla těžké nemoci.

Článek

V sobotu večer zemřela po těžké nemoci ve věku 53 let předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová.

Do funkce předsedkyně úřadu byla jmenována 1. září 2010, ve funkci nahradila Jana Fischera, který v té době už byl ve funkci jen formálně, protože se v květnu 2009 stal předsedou úřednické vlády.

Před příchodem do jedné z nejvýznamnějších státních institucí Ritschelová působila jako rektorka Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Ritschelová se během působení na ČSÚ zasadila o modernizaci tvorby statistik, včetně elektronizace sběru dat. Snížila celkovou administrativní zátěž v oblasti statistických zjišťování a zasazovala se o zvyšování statistické gramotnosti široké veřejnosti.

Během vědecké kariéry se Ritschelová věnovala makroekonomickým aspektům v souvislosti s tvorbou a ochranou životního prostředí a environmentální ekonomii. Podílela se na rozvoji národního statistického systému v oblasti životního prostředí. Účastnila se i misí OSN, například v Kosovu.

Reklama

Doporučované