Hlavní obsah

Ve věku 72 let zemřel Ben Cross, hrál ve Star Treku či Ohnivých vozech

Foto: Profimedia.cz

Ben Cross na snímku z roku 2009.

Reklama

Herec, který proslul v oscarovém snímku Ohnivé vozy či seriálu Star Trek, zemřel v úterý večer ve Vídni. Podlehl blíže nespecifikované nemoci. Potvrdila to jeho dcera na Facebooku.

Článek

„Se zlomeným srdcem vám oznamuji úmrtí mého milovaného otce. Zemřel před několika hodinami,“ sdělila na síti Facebook Crossova dcera. „Byl nějaký čas nemocný, jeho stav se v posledním týdnu zhoršil.“

Britský herec Ben Cross se poprvé objevil na plátnech v roce 1977 ve filmu Příliš vzdálený most, kde hrál po boku Seana Conneryho a Michaela Cainea. Ve stejném roce se stal členem Královské shakespearovské společnosti. Proslavil se následně v muzikálu Chicago, ztvárnil v něm roli Billyho Flynna.

Následovala jeho první hlavní role ve filmu Ohnivé vozy, který vypráví příběh britských atletů na olympijských hrách v roce 1924. Cross podle vlastních slov nečekal, že by film „překročil hranice Británie“. Ten se ale stal v USA hitem a získal několik Oscarů.

„Takové filmy mění profesní život,“ řekl Cross v roce 2012. „Najednou dostáváte mnoho nabídek práce, což je krásné. Ale od té doby jsem nikdy nebyl součástí něčeho tak úspěšného, ač jsem pracoval na 80 nebo 90 projektech,“ dodal.

V následujících letech účinkoval například po boku Richarda Gera v Prvním rytíři, ztvárnil také postavu Sareka v nové verzi seriálu Star Trek z roku 2009. Zahrál si rovněž prince Charlese ve snímku William a Kate o seznámení prince Williama a jeho ženy Kate. Nazpíval i řadu písní, například skladbu Name it, You Got it.

Cross také pracoval na několika projektech, které teprve vyjdou. Například pro internetovou televizi Netflix natočil romantický film Poslední dopis od tvé lásky či nadpřirozený horor The Devils Light (Ďáblovo světlo), který režíroval režisér úspěšného dystopického seriálu Black Mirror.

Cross byl ženatý a měl dvě děti.

Reklama

Doporučované