Hlavní obsah

Ve věku 78 let zemřel básník Petr Král

Foto: ČTK/Vondrouš Roman, ČTK

Petr Král.

Reklama

Král většinu života prožil ve francouzském exilu.

Článek

Ve věku 78 let zemřel český básník, ale také prozaik, esejista a překladatel Petr Král. Podstatnou část života prožil ve francouzském exilu. O úmrtí informoval server Deníku N, kterému informaci oznámil vydavatel Martin Reiner s odvoláním na spisovatelovy blízké. Nakladatelství Větrné mlýny vydává Královy sebrané spisy. Král psal česky i francouzsky a před rokem se stal jednou z osobností, které vyznamenala Francouzská akademie. V roce 2016 byl v Česku oceněn Státní cenou za literaturu.

Francouzská akademie ceny uděluje osobnostem vynikajícím na poli kultury, a to s využitím francouzštiny. V Česku mu Státní cenu za literaturu porota udělila nejen za jeho knihu kritických statí a esejů Vlastizrady, ale i za celé jeho dílo zahrnující i jeho tvorbu v emigraci.

Slovník české literatury o Královi uvádí, že jako překladatel a zejména jako editor se soustavně snažil o představení české poezie francouzskému publiku, například třemi antologiemi či básněmi Jaroslava Seiferta. Zasloužil se také o česká vydání některých zásadních textů francouzské avantgardy, mimo jiné rozsáhlého výboru z poezie André Bretona či prvního úplného překladu zakladatelského textu francouzského surrealismu Magnetická pole. Ústředním tématem jeho tvorby jako básníka a esejisty byl zejména vztah mezi skutečností a obrazností.

Původním jménem Chrzanovský, v roce 1950 přijal příjmení Král po svém otčímovi. Pocházel z lékařské rodiny, po maturitě na jedenáctileté střední škole (1959) studoval dramaturgii na FAMU (1960–1965). Poté pracoval do srpna 1968 jako redaktor v nakladatelství Orbis. Po sovětské invazi emigroval do Paříže. Živil se v nejrůznějších zaměstnáních, mj. působil jako lektor v nakladatelství Gallimard. V roce 1995 získal doktorát na Sorbonně. Hostoval na univerzitách v Paříži a Lyonu, rovněž na Masarykově univerzitě v Brně. Od roku 2006 žil znovu v Praze.

Reklama

Související témata:

Doporučované