Hlavní obsah

Ve věku 89 let zemřel divadelní teoretik a učitel Jan Císař

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve věku 89 let dnes zemřel divadelní teoretik, kritik, historik a pedagog Jan Císař. Na svém facebooku o tom informovala Divadelní fakulta Akademie múzických umění, se kterou byl spjat sedm desítek let.

Článek

Poté, co na škole počátkem 50. let vystudoval divadelní vědu, začal brzy působit na DAMU jako pedagog, krátce byl i jejím děkanem. Vedl některá regionální divadla, byl dramaturgem Národního divadla a dlouhá léta se věnoval amatérské scéně.

Jan Císař se narodil 28. ledna 1932 v Hradci Králové. V roce 1951 odmaturoval na gymnáziu a po absolutoriu na DAMU a skončení aspirantury odešel do Vesnického divadla, kde do roku 1960 působil jako dramaturg. Učit začal externě – estetiku a dějiny českého divadla, což byl předmět, kterému vedle dramaturgie a teorie divadla zůstal věrný až do podzimu 2019.

V dalších letech pracoval v redakci časopisu Divadlo a v roce 1963 se stal šéfredaktorem Divadelních novin, které se za jeho vedení rozšířily na Divadelní a filmové noviny. Své články věnované teorii divadla a divadelní kritice začal publikovat i jinde.

Jan Císař je autorem téměř dvou desítek teoretických publikací. „Historicko-teoretickému bádání Jana Císaře se dostávalo skutečného završení až s jeho činností všeobecně uznávaného pedagoga. Pedagoga, ke kterému se jako ke svému učiteli hlásili lidé s úctyhodnými šedinami i čerství absolventi Divadelní fakulty AMU,“ vzpomíná na svého kolegu fakulta.

V letech normalizace se Jan Císař začal také intenzivně věnovat významné části českého divadla, divadlu amatérskému, jehož se stal všeobecně uznávaným patronem. „Působení profesora Jana Císaře v českém divadle bylo mnohostranně záslužné. V mnoha ohledech představoval kontinuitu české divadelní kultury a také kontinuitu českého vysokého divadelního školství. A představoval také nejlepší vzdělanecké tradice této kontinuity, které se tu i v těžkých dobách přece jen aspoň v dosahu jeho působení udržovaly a i dnes udržují,“ uvádí vedení fakulty.

Reklama

Doporučované