Hlavní obsah

Ve Velkém Beranově bude v říjnu znovu referendum o stavbě logistického centra

Foto: UDI Group

Ilustrační foto.

Reklama

Ve Velkém Beranově na Jihlavsku budou lidé znovu v místním referendu rozhodovat o tom, jestli může na území obce společnost Penny Market postavit logistické centrum. Před třemi lety obyvatelé v referendu vznik centra odmítli.

Článek

Během uplynulých tří let kraj postavil silniční obchvat, který by sklady odděloval od obytné zástavby. O opakování referenda rozhodli ve středu zastupitelé obce, konat se bude při sněmovních volbách 8. a 9. října.

V referendu budou lidé odpovídat na otázku, zda souhlasí s tím, aby orgány obce Velký Beranov činily takové kroky ke změně územního plánu, aby na vyjmenovaných pozemcích mohlo dojít k výstavbě logistického centra.

Starosta Milan Pulicar (nestraník) řekl, že návrh na vyhlášení referenda podpořila pracovní skupina, která s investorem jednala. Odpůrci nového vyhlášení referenda z řad zastupitelů i veřejnosti oponovali tím, že obyvatelé už o záměru jednou rozhodli. Poukazovali na to, že kvůli skladům bude zničená zemědělská půda. Připomínali i to, že minulé referendum obecní zastupitelstvo vyhlásit nechtělo, rozhodl o něm až soud. Ve Velkém Beranově žije skoro 1300 lidí.

Firma Penny Market zabývající se maloobchodním prodejem potravin poslala radě obce otevřený dopis s nabídkou obnovení diskuse o případném vzniku logistického centra v lednu. Podle údajů na webu obce slibuje dát Velkému Beranovu po dokončení centra jednorázově osm milionů korun, následně by měla na činnost obce a spolků přispívat 200 tisíci korunami ročně. Argumentuje i tím, že by obci stoupl příjem díky dani z nemovitostí.

V logistickém areálu by podle webu obce mělo být 2,5 hektaru zastavěné plochy a další tři hektary zpevněných ploch. Investor kolem nich slibuje udělat val se stromy a keři. Práci by v centru mělo najít okolo 160 lidí.

V roce 2018 rozhodl o konání referenda v termínu komunálních voleb krajský soud. Obecní zastupitelstvo návrh přípravného výboru nepřijalo. Proti výstavbě hlasovalo 417 obyvatel, tedy 62,5 procenta z 667 platných hlasů. Volební účast byla 64 procent. Referendum je platné.

Reklama

Doporučované