Hlavní obsah

Ve většině krajských měst jsou byty v panelácích dražší než v cihlových domech. Jak je to u vás?

Kde stojí víc panelák a kde cihlový dům.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Na začátku roku 2016 se prodávaly v pěti krajských městech paneláky dráž než byty v cihlových domech. Nyní je takových měst ještě více.

Článek

Byty v panelácích a cihlových domech v největších českých městech za rok opět zdražovaly většinou dvouciferným tempem. Přepočteno na 75metrové byty to znamená, že se ceny jen za jediný rok zvýšily o stovky tisíc korun.

Úplně největší absolutní rozdíl je u průměrného 75metrového bytu v cihlovém domě v Brně. Ten podražil o 749 tisíc korun. Vyplývá to z údajů z portálu CenováMapa.org, který sbírá ceny přímo z kupních smluv v katastru nemovitostí. Seznam Zprávy v této videoreportáži srovnávají průměr cen za první čtvrtletí roku 2016 s prvním kvartálem letošního roku.

O další čtyři procenta - tedy v reálu u rodinných bytů o desítky tisíc korun - prodražuje pořízení bytu fakt, že od listopadu loňského roku musí platit daň z nabytí nemovitosti kupující a ne prodávající, jako předtím.

Dnes se zároveň nedá jednoznačně odpovědět na otázku, zda jsou dražší byty v panelových nebo cihlových domech. V letošním prvním čtvrtletí totiž byly v sedmi krajských městech dražší paneláky a v šesti byty v cihlových domech.

O kolik se zvedla cena starých bytů ve vašem krajském městě a kde si bydlení v paneláku kupci cení víc než byt v domě z cihel, ukazuje video v úvodu článku.

Reklama

Doporučované