Hlavní obsah

Ve většině moravskoslezských nemocnic platí zákaz návštěv

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Návštěvy už jsou v Moravskoslezském kraji zakázané ve všech nemocnicích, jejichž zřizovatelem je kraj. Omezují je i další zařízení, zákaz platí ve většině nemocnic. Důvodem je zhoršování epidemické situace.

Článek

Kromě krajských nemocnic jsou návštěvám uzavřeny například i Fakultní nemocnice Ostrava, Městská nemocnice Ostrava, Bohumínská městská nemocnice nebo českotěšínská nemocnice ze skupiny Agel.

„S ohledem na zhoršující se epidemickou situaci v Moravskoslezském kraji vyhlásili ředitelé všech nemocničních zařízení zřizovaných Moravskoslezským krajem zákaz návštěv. Tento plošný zákaz již platí, návštěvy v nemocnicích nebudou možné až do odvolání. Toto opatření, které má chránit pacienty a zaměstnance nemocnic před nákazou, neplatí pro doprovod u porodu, zákonné zástupce u dětských pacientů a návštěvy u pacienta v terminálním stadiu onemocnění. U těchto výjimek je nutné během návštěv nemocničních zařízení důsledně dodržovat všechna platná epidemiologická opatření,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

V Moravskoslezském kraji je nejhorší situace z ČR. Sedmidenní incidence má nyní hodnotu 223 nakažených na 100 tisíc obyvatel, ještě ve středu to bylo 197 a proti minulému čtvrtku je to téměř dvojnásobek, před týdnem připadalo na 100 tisíc obyvatel za sedm dní 117 nakažených. Nad hodnotou 200 nakažených zatím není žádný jiný kraj.

Moravskoslezští hygienici spolu s krajem už ve středu doporučili školám, aby studentům prodloužily nadcházející podzimní prázdniny a dětem daly ředitelské volno. Prázdniny by tak fakticky trvaly od soboty do příští neděle, tedy devět dní, což by mohlo zpomalit šíření koronaviru ve školách, kde často vznikají ohniska nákazy a nemoc se pak šíří do rodin. Některé školy už ředitelské volno na počátek příštího týdne vyhlásily.

Reklama

Doporučované