Hlavní obsah

Ve vězení maloval štětcem z myšího ocasu. Teď vystavuje po celém světě

Svět bez obalu: Uzbecký malíř Anatolij Fatachov žije v New Yorku. Poté, co emigroval do USA, strávil nějaký čas ve vězení. Během tohoto pobytu v sobě objevil malířský talent.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Malíř Anatolij Fatachov emigroval do Spojených států v roce 1994 z Uzbekistánu. Během svého pobytu v USA byl odsouzen na 15 měsíců do vězení za podvod.

Článek

Tam objevil, že má malířský talent. Koronavirová karanténa v New Yorku mu pak připomněla dny, které musel strávit právě ve vězení.

„Připomnělo mi to vězeňské cely. Můžete jíst, starají se o vás, ale nejste svobodný,“ říká uzbecký umělec.

Anatolij vyrostl v sovětském Uzbekistánu. Do New Yorku se přestěhoval v roce 1994 jako židovský emigrant. Zpočátku pracoval v nemocnici. V roce 2016 byl ale obviněn z plánování podvodu. Byl uznán vinným a odsouzen k 15 měsícům ve vězení. Právě tam začal malovat.

„Můj první štětec byl vyrobený z myšího ocasu. Někdo našel mrtvou myš, uřízl jí ocas, přidělal ho k tužce a přinesl mi to. Barvy jsem získal z koncentrátu červené řepy, zubní pasty a z dalších věcí, které byly ve vězení možné sehnat. Pak jsem začal malovat. Ukážu vám to. Jako plátno jsem používal krabicový papír. Používal jsem cokoliv,“ popisuje pobyt ve vězení Fatachov.

Poté, co byl propuštěn z vězení, měl už Fatachov tři výstavy v Itálii a v únoru i představení na Manhattanu. Teď se Anatolij snaží ukázat, jak asi bude vypadat svět po epidemii.

„Přemýšlel jsem trochu o novém obraze, ve kterém bych nakreslil, jak jsme znovu všichni šťastní a vše se vrací do normálu. Slunce, práce, vítězství nad něčím špatným. Ale nemohu najít nic, co by to symbolizovalo. Když jdete na pláž, tak jsou tam miliony lidí. Když jdete na Manhattan, tak jsou tam dopravní zácpy. Nadáváte na to nebo to dokonce proklínáte. Je potřeba, aby se to všechno propojilo v jednu společnou věc. Ale zatím mě nic nenapadlo,“ říká Fatachov.

Od 8. června se začala v New Yorku uvolňovat dosavadní tvrdá karanténní opatření. Ale už 14. června newyorský guvernér varoval, že by se epidemie mohla vrátit.

Ve středu 24. 6. pak newyorský guvernér Andrew Cuomo vyhlásil dvoutýdenní karanténu pro lidi, kteří přijíždějí ze států Alabama, Arkansas, Arizona, Florida, Severní Karolína, Jižní Karolína, Washington, Texas a Utah.

Zdá se, že má Anatolij Fatakov stále ještě čas, aby nalezl nějakou správnou inspiraci. Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované