Hlavní obsah

Ve vězení seděl bezdůvodně, selhali policisté, státní zástupci i soudci

Záhady Josefa Klímy z 11. 6. 2020: Hrozilo mu 10 let vězení. Kde selhali policisté, státní zástupci i soudci?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Muž byl odsouzen za zorganizování únosu podnikatelovy dcery. Po letech ale policie vypátrala skutečné pachatele.

Článek

Celý případ začal 14. ledna 2014 v Obvodové ulici v Kroměříži. V podvečerních hodinách se Zuzana V., dcera zdejšího kontroverzního podnikatele, vracela autem domů.

Když zaparkovala před domem, přepadli ji únosci a násilím ji odvlekli do přistaveného vozu. Poté ji jeden z mužů zpacifikoval několika ranami pěstí do obličeje, nasadili jí pouta, pytel přes hlavu a odvezli ji za město.

„Na základě výpovědi několika podvodníků z Kroměříže a jednoho policisty, který sestavil nějaký svůj plán, a za součinnosti špatné práce státního zastupitelství se podařilo odsoudit člověka k deseti letům. A každý se ohání tím, že to prošlo jednou institucí, druhou institucí, takže to musí být pravda. A můj případ prokázal opak, že i když to prošlo celým kolečkem systému, tak pravda je úplně někde jinde,“ říká Michal Šnajdr, který před pár dny obdržel z Krajského státního zastupitelství ve Zlíně usnesení o tom, že trestní stíhání jeho osoby je zastaveno.

Mladá žena pocházela z rodiny Radomíra V., který v té době seděl ve vězení za daňové úniky. Na Zlínsku kolovaly zvěsti o tom, kde všude má ukryté peníze ze svých obchodů s pohonnými hmotami. To byl také motiv k únosu jeho dcery Zuzany. Únosci ženu vozili několik hodin po okolí a snažili se ji přimět k tomu, aby jim zaplatila 100 milionů korun z rodinného jmění. Zuzana V. nakonec přislíbila peníze sehnat a druhý den je měla přivézt k motorestu Rohlenka u dálnice D1. Tam už ale nedorazila. Následně celou věc oznámila na policii.

„Ve čtyři ráno odpojili celou ulici od elektřiny, přeskákali ploty, s nočním viděním vyrazili dveře a zatkli mě,“ popisuje Michal Šnajdr dramatické okolnosti svého zatčení, které proběhlo několik měsíců po únosu Zuzany V. „Tehdy jsem se tomu ještě smál a říkal jsem jim, že se mi ještě omluví za to, co se děje, protože je to celé nesmysl,“ dodává.

Šnajdr byl policisty od samého začátku považován za hlavní mozek únosu podnikatelovy dcery. Ten sice od začátku tvrdil, že s únosem nemá nic společného, proti němu ale stály důkazy ve formě pachových stop unesené ženy nalezených v jeho autě. A také svědecké výpovědi několika lidí, že únos Zuzany V. skutečně plánoval on.

Proto byl následně jako hlavní organizátor obviněn, obžalován a odsouzen za pokus trestného činu loupeže a skončil ve věznici Mírov, kde si měl odsedět 10letý trest. Jeho údajný komplic Ladislav Faltýnek dostal 5 let. Tady by mohl celý příběh skončit. Pachatelé byli lapeni, usvědčeni a po zásluze potrestáni. Spravedlnosti tak bylo učiněno zadost. Jenže! Jak už bylo řečeno v úvodu, trestní stíhání proti panu Šnajdrovi bylo letos na konci května zastaveno s tím, že je nevinný.

Po několika letech se totiž podařilo vypátrat úplně jinou skupinu lidí, kteří únos skutečně spáchali, a dva z nich se k podílu na něm dokonce i přiznali. Ukazuje se, že v daném případě selhal celý aparát vyšetřovatelů, státních zástupců i soudců.

O nespolehlivosti pachových stop jako důkazu v trestním řízení už byly popsány stohy papíru, a právě proto by je soud neměl stavět do pozice přímých důkazů. Přesto byl Michal Šnajdr zejména díky jejich shodě a na základě několika nepřímých svědectví o tom, že únos plánoval on, odsouzen v listopadu 2016 na 10 let. Rozsudek potvrdil i vrchní soud.

I přesto Šnajdr nerezignoval a se svým obhájcem de facto suploval policejní práci – ze spisu získal výpisy všech telefonických hovorů, které probíhaly poblíž místa činu v době únosu, a snažil se z nich zjistit, kdo únos provedl. Právě tato jeho analýza byla impulzem k tomu, že jsou dnes obviněni s největší pravděpodobností již skuteční únosci. Je nutné zdůraznit, že tyto výpisy hovorů měli policisté od samého začátku. Příliš se ale soustředili na Michala Šnajdra a okruh lidí kolem něj a tuto stopu úplně pominuli. „Kdyby policie postupovala tak, jak měla, přišla by na pravé pachatele už dávno a já jsem nemusel být odsouzen k 10 letům a na rok skončit ve vězení,“ říká osvobozený Šnajdr.

V lednu 2019 byli z únosu Zuzany V. obviněni noví pachatelé. Ani jeden z nich nevypověděl, že by Michala Šnajdra znal. Nepodařilo se ani najít žádnou spojitost mezi nimi a Šnajdrem. Dva z nich se k určitému podílu na činu přiznali. A zásadní věc – Zuzana V. byla unesena vozidlem Audi A6, nikoliv BMW, kterým jezdil Michal Šnajdr a v němž se zcela záhadně objevily pachové stopy unesené ženy.

Hlavním organizátorem únosu měl být Tomáš S. z Kroměříže s bohatou trestní minulostí. Na kameru se odmítl vyjádřit. Další obviněný, Ladislav Faltýnek, už byl jednou za stejný skutek odsouzen, a to společně s Michalem Šnajdrem. K jeho smůle ho totiž zachytila kamera u bankomatu, když vybíral peníze z karty unesené. Tehdy tvrdil, že našel její batoh náhodně u silnice, této výpovědi ale soudkyně neuvěřila a dostal 5 let.

Dnes určitý podíl na akci připouští. Nicméně trvá na tom, že Šnajdr s tím neměl nic společného. Jen to nemohl říct dříve, protože mu prý skuteční únosci vyhrožovali se zbraní, že je nesmí prozradit. Dodnes z nich prý má strach. Schovává se na Slovensku, kde jsme ho také zastihli, a čeká na nové soudní jednání. V tuto chvíli má status spolupracujícího obviněného.

Pod tíhou nových skutečností byl nakonec rozsudek nad Michalem Šnajdrem začátkem loňského roku zrušen a on byl propuštěn na svobodu. Stále byl ale ještě téměř rok a půl, tak trochu paradoxně, veden jako obviněný. Teprve před 14 dny státní zástupce konečně trestní stíhání proti němu zastavil.

Kdo nese odpovědnost za celou sérii chyb, která při vyšetřování případu nastala? A přiznal se někdo, že by v případu udělal něco špatně? Kdo za chyby ponese následky? Podívejte se na celou kauzu v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované