Hlavní obsah

Ve Vídni byla větší volební účast než minule. Je to naděje pro Van der Bellena

 

Reklama

V Rakousku se uzavírají volební místnosti, v nichž dnes mohli voliči vybírat příštího prezidenta země. Vídeňáci měli čas volit do páté hodiny.

Článek

Alexandru Van der Bellenovi hrozí, že bude muset spolknout mimořádně hořkou pilulku. Kandidát Zelených na post rakouského prezidenta už se po květnových volbách chystal na slavnostní inauguraci. Svou porážku uznal dokonce i jeho soupeř Norbert Hofer. Po zásahu ústavního soudu, který platnost květnového hlasování zrušil, Van der Bellena opět čekají napínavé chvíle při sčítání hlasů. Řada průzkumů přitom naznačuje, že tentokrát tahá za kratší konec.

V průběhu hlasování ale svitla profesoru ekonomie naděje, i když velmi vratká. Jeho úspěch záleží především na tom, jestli se mu podařilo zmobilizovat svoje příznivce a přimět je k volbám vůbec přijít. První zprávy mluví o tom, že volební účast ve Vídni byla větší než v květnu. Rakouské hlavní město představuje zdaleka nejvýznamnější baštu Van der Bellenových voličů. Naposledy ho tu volilo přes 60 procent hlasujících. Do hry zasáhlo i sice mrazivé, ale jasné počasí, které zřejmě voliče od cesty k urnám příliš neodradilo.

Zprávy o vysoké volební účasti ve Vídni se ale zakládají jen na pozorování. Úřady během předchozích hlasování udávaly dvakrát během volebního dne údaje o počtu hlasujících. Upustily od toho ale poté, co Nejvyšší soud zrušil výsledky květnového hlasování v prezidentských volbách. Úředníci se obávají, že by si soudci zveřejňování těchto informací mohli vykládat jako ovlivňování voličů.

Reklama

Doporučované