Hlavní obsah

Ve středu má skončit Blatný i Plaga. Ani jeden o ničem neví

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

aktualizováno •

Ve vládě mají údajně už tento týden skončit dva ministři. Především o výměně ministra zdravotnictví se spekuluje již delší dobu, premiér takovou výměnu v dubnu nevyloučil.

Článek

Už ve středu má ve vládě skončit ministr zdravotnictví Jan Blatný i ministr školství Robert Plaga. S odvoláním na dva zdroje to píše server CNN Prima News, o chystané výměně Blatného mluvil i zdroj Seznam Zpráv.

Především o výměně na postu ministra zdravotnictví se spekuluje již delší dobu, premiér Andrej Babiš takovou změnu v průběhu dubna nevyloučil.

Náhradníkem by se podle zákulisních zpráv měl stát ředitel vinohradské nemocnice Petr Arenberger. Ten to však nepotvrdil, pouze v minulosti řekl, že by v případě potřeby byl připraven.

Na úterním jednání vlády ani na radě vlády pro zdravotní rizika se ale možná výměna neřešila. Blatný ani Plaga o záměru informováni nebyli, ačkoli s premiérem v průběhu dne víckrát mluvili.

„Spekulace byly v médiích. Na žádném jednání ani jiným kanálem ke mě tato informace nedoputovala,“ uvedl Plaga po jednání vlády.

Jeho slova potvrdil i Blatný. „Přinesl jsem do vlády odborný přístup. Mám čisté svědomí. Může se stát, že dojde k nějakému politickému rozhodnutí. Ale nevím o něm,“ řekl Blatný.

Náhradníci za Plagu

Jako o možných náhradnících Plagy server píše o poslancích Patriku Nacherovi nebo Karlu Raisovi. „Vy mě pochopíte, že já to teď nebudu vůbec komentovat, což je fráze, kterou z duše nenávidím, ale teď to řeknu a vůbec se k tomu nebudu vyjadřovat,“ řekl Seznam Zprávám Nacher.

Věnuje se prý své agendě ve Sněmovně. „Nechal bych to na tom, jak se to vyvine,“ dodal. Poslanec Rais nebral telefon, bez odpovědi zůstaly otázky i na straně Andreje Babiše a Úřadu vlády.

Mluvčí Hradu uvedl, že prezident republiky Miloš Zeman plně respektuje právo premiéra navrhnout odvolání a jmenování členů vlády.

Jak Plagu, tak Blatného Andrej Babiš opakovaně kritizoval. Naposledy v pondělí na Facebooku oba napadl kvůli plánu na návrat dětí do škol.

„Stejně jako vy se řídím selským rozumem a souhlasím s vámi, kdo mi píšete, že některé návrhy ministerstev školství a zdravotnictví nevypadají z hlediska praxe vůbec logicky,“ napsal Babiš svým fanouškům. Vadí mu například plán na rotaci ve školách nebo to, že do mateřských škol se má vrátit jen část dětí.

Blatnému premiér v posledních týdnech poslal několik vytýkacích dopisů. Vyšlo také najevo, že jeho post nabízel epidemiologovi Petru Smejkalovi, který s vládou nyní spolupracuje v rámci odborné skupiny.

Odvolání Blatného se v minulosti dožadoval i prezident Miloš Zeman. Vadilo mu, že Blatný nechce v Česku povolit očkování ruskou vakcínu Sputnik, pokud nebude schválená evropskými úřady. Právě ministr zdravotnictví může v těchto případech udělit výjimku.

Neziskovky: Výměna Plagy by byl nezodpovědný krok

S Plagou se premiér kromě návratu dětí do škol dostal do sporu i kvůli maturitám. Zatímco Plaga trval na konání klasických maturit s menšími úlevami, Babiš neúspěšně prosazoval úřední maturitu.

Ministra se ale zastala skupina neziskových organizací v oblasti vzdělávání, jako je EDUin, Eduzměna či Učitelská platforma.

„Náhlou výměnu ministra školství, mládeže a tělovýchovy Roberta Plagy v době, kdy české školství potřebuje především stabilitu a předvídatelnost, považujeme za nezodpovědný krok. Ministr Plaga při řešení obtížné situace v českém školství postupoval v mezích možností krizové situace konzistentně a systematicky v souladu s doporučeními odborníků. Varujeme před destabilizačními kroky, vyzýváme k předvídatelnosti a podporujeme setrvání ministra Plagy v čele resortu školství,“ uvedli signatáři dopisu.

Reklama

Doporučované