Hlavní obsah

Ve vládě se přou s ministrem Hamáčkem o „jeho“ roušky

Foto: vlada.cz

Vláda shání ochranné prostředky proti koronaviru. Hamáček má zásobu.

Reklama

Vláda připravuje na pondělní jednání vlády usnesení, podle kterého by ministr vnitra musel ochranné pomůcky svého resortu přesunout do skladů státních hmotných rezerv.

Článek

Situace s koronavirovou epidemií se v Česku v posledních týdnech nevyvíjí dobře a ve vládní koalici je vidět, jak roste nervozita.

Přestřelka mezi ministrem vnitra Janem Hamáčkem a lidmi z ANO - Andrejem Babišem a ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem - má však i reálný důvod, který se týká právě neúspěšného postupu v koronavirové krizi.

V pátek se totiž ukázalo, že vláda má problém s ochrannými pomůckami. Předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr totiž oznámil, že v jeho skladech není ani jedna rouška. Jediné zásoby, které stát má, jsou zatím pouze ty, které nakoupilo Ministerstvo vnitra během nouzového stavu.

„Rezervy ochranných pomůcek budou stačit na šest týdnů, konkrétně máme více než 60 milionů roušek, deset milionů respirátorů a 30 tisíc celoobličejových masek s 30 tisíci filtry,“ řekl Seznam Zprávám Hamáček.

Ministerstvo průmyslu a obchodu však podle zjištění Seznam Zpráv připravilo na pondělní jednání vlády usnesení, podle něhož ochranné pomůcky Ministerstva vnitra by mohly jít zčásti do skladu státních hmotných rezerv.

Foto: Seznam Zprávy

Usnesení, podle kterého by Hamáček musel odevzdat ochranné pomůcky.

„Vláda ukládá místopředsedovi vlády a ministru vnitra předložit vládě aktuální stav zásob ochranných pomůcek spravovaných Ministerstvem vnitra a možnosti předání jejich části přesahující potřebu Ministerstva vnitra Správě státních hmotných rezerv,“ stojí v plánovaném usnesení vlády, které se bude v pondělí schvalovat a jehož návrh mají Seznam Zprávy k dispozici.

Ministr vnitra však tvrdí, že s ním nikdo takový záměr nekonzultoval.

„Ministerstvo vnitra v době nouzového stavu dodávalo ochranné pomůcky krajům a jím zřízeným organizacím, pokud by prostředky byly přesunuty do Státních hmotných rezerv, tak bychom je krajům už dodávat nemohli,“ řekl Seznam Zprávám Hamáček.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček i přes návrh, který stojí v dokumentu, tvrdí, že to tak není. „Budeme zítra řešit státní zásoby zdravotních pomůcek na rezortech, aktuální stav otevřeného výběrového řízení pro státní hmotné rezervy a další postup centrálních nákupů,“ napsal Seznam Zprávám Havlíček. Na dotaz, proč chce pomůcky přesunout, už nereagoval.

Hamáček není jediný, kdo má kvůli rouškám problémy.

Předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr totiž musel v pátek na kobereček k premiérovi.

Na schůzku, kde byli také ministr průmysl a obchodu Karel Havlíček, ministryně financí Alena Schillerová a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, byl pozván hlavně proto, aby vysvětlil, jak je možné, že v jeho skladu nejsou roušky.

Problém je v tom, že Švagrovi a jeho lidem se nedaří ukončit na nákup ochranných pomůcek otevřené výběrové řízení a byl tedy kritizován, že tendr na pomůcky nevypsal podle jednacího řízení bez uveřejnění, což by mu situaci usnadnilo.

Pavel Švagr se však bránil. „Řekl jsem premiérovi, že postupuji zcela podle zákona, a ukázal jsem návrh usnesení z 18. května, které jasně říká, že ochranné pomůcky se mají pořídit bez zbytečného odkladu zadáním veřejné zakázky formou otevřeného výběrového řízení podle zákona,“ sdělil Seznam Zprávám Švagr.

Zmíněné usnesení, na které se odvolal, připravovalo v květnu Ministerstvo průmyslu a obchodu Karla Havlíčka.

Švagr proto na jednání několikrát opakoval, že SSHR musela postupovat podle toho usnesení. „Premiérovi jsem přímo řekl, že když mě k výběrovému řízení zavázali, zákon je zákon a já nemůžu postupovat jinak,“ doplnil Švagr.

Správa rezerv vypsala v polovině června tendry na dodání 11 typů ochranných pomůcek. Celkem šlo o 35 dílčích částí, na které přišlo zhruba 190 nabídek. Tendry správa vypsala mimo jiné na dodávky respirátorů typu FFP2 a FFP3, filtrů do respirátorů FFP3, roušek, ochranných brýlí, štítů, návleků na obuv, rukavic nebo čepic.

Před podpisem je podle Švagra první část. Konkrétně jde o dodání 2800 filtrů do respirátorů FFP3, zhruba 356 000 návleků na obuv, 200 000 výtěrových setů a část dodávky vyšetřovacích rukavic – asi 2,4 milionu kusů.

Reklama

Související témata:

Doporučované