Hlavní obsah

Ve Vlašském dvoře má do konce října vzniknout nová expozice

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve Vlašském dvoře v Kutné Hoře má do konce října vzniknout nová expozice o mincovnictví.

Článek

Návštěvníci zřejmě nejvíc ocení interaktivitu, která dosud v bývalé mincovně chyběla, řekla ČTK ředitelka průvodcovské služby Andrea Kapounková.

Prostory pro exponáty jsou již připraveny, instalace začnou na přelomu srpna a září. Novinkou bude třeba model Vlašského dvora, naopak zachována zůstane možnost vyrazit si vlastní groš.

„Lákavá bude určitě expozice o mincích, kde si na své přijdou jak laici, tak numismatici. Zprovozněno bude i sklepení, které doposud ve Vlašském dvoře zprovozněno nebylo,“ uvedla Kapounsková. Zájemci budou moci také nahlédnout do komnat panovníka.

Práce na nové expozici jsou součástí rozsáhlé rekonstrukce Vlašského dvora, jejíž stavební část už skončila. Obnova areálu, který je mimo jiné sídlem městského úřadu, vyšla na více než 120 milionů korun. Většinu pokryla evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.

Dělníky v přilbách potkávali lidé na chodbách bývalé mincovny a v jejím okolí od předloňského léta. Opravy narušily chod radnice, některá patra nebyla průchozí a zemní práce před budovou řidičům ztěžovaly příjezd na parkoviště. Část úředníků se musela přestěhovat do náhradních kanceláří.

Vlašský dvůr je komplexem staveb ze 13. a 14. století a jeho historie souvisí s bohatým nalezištěm stříbra. Jméno získal zřejmě po vlašských mistrech, které král povolal z Florencie.

Reklama

Doporučované